Elektor Team

Nieuwe elektronische smoorspoelen van Tentlabs & Vanderveen

10 december 2013, 14:36
Nieuwe elektronische smoorspoelen van Tentlabs & Vanderveen
Nieuwe elektronische smoorspoelen van Tentlabs & Vanderveen

Vanderveen en Tentlabs introduceren twee nieuwe producten in de groeiende reeks praktische modules voor upgrade of zelfbouw van buizenversterkers. De MEC-50 en MEC-100 zijn elektronische smoorspoelen (E-chokes) waarmee de rimpelspanning wordt onderdrukt die op de voedingsspanning aanwezig is. Na de introductie van de E-choke in 2009 ontstond er vraag naar soortgelijke oplossingen in voorversterkers en kleine eindversterkers. De twee modules vullen het programma nu aan met stroomsterktes tot 50 mA en tot 100mA.

 

Klassieke smoorspoelen hebben als nadelen dat ze groot zijn, mechanisch trillen en magneetveld lekken dat inkoppelt op de versterkerschakeling. De nieuwe MEC’s hebben deze nadelen niet. Daarnaast zijn ze tot 50 keer compacter in volume en wel 100 keer lichter. De modules kunnen rechtstreeks op de print worden geplaatst en leveren equivalente zelfinducties van 78H respectievelijk 10H. De rimpelonderdrukking die daarmee kan worden bereikt loopt op tot 60dB of meer waardoor de (voor)versterker uiterst stil wordt.

 

Op de websites van Vanderveen en Tentlabs staan uitgebreide metingen. Volgens de producenten is er een opvallend verschil met minder goed gefilterde voedingen waar een harde klank vaak de boventoon voert, en zorgen de MEC's voor een schonere zijdeachtige weergave met dieper zicht op details.

 

De nieuwe modules zijn uit voorraad leverbaar en de verkoopprijs bedraagt € 29,- voor MEC-50 en € 34,- voor MEC-100.

 

Meer info:
www.mennovanderveen.nl, 038- 4547 704
www.tentlabs.com, 040 - 2130 186

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items