Het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteerde op 2 juli 2015 haar nieuwe zonneauto. ‘Stella Lux’ is een intelligente gezinsauto op zonne-energie die meer energie oplevert dan ze verbruikt. De auto heeft in Nederland een actieradius van tenminste 1.000 kilometer, biedt plaats aan vier personen en is uitgerust met een speciaal ontworpen navigatiesysteem. 

Solar Team Eindhoven heeft zich als doel gesteld om de auto van de toekomst te ontwikkelen. Door aerodynamisch design te combineren met lichtgewicht materialen als carbon en aluminium, hebben de Eindhovense studenten dit jaar opnieuw een bijzonder zuinige auto ontworpen. Per saldo levert deze auto meer energie op dan ze gebruikt en is daarmee ‘energiepositief’. Het energie-overschot kan aan het elektriciteitsnet geleverd worden en zou daarmee een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van maatschappelijke problemen op het gebied van energiegebruik. Stella Lux is ook een intelligente auto. Zo is zij voorzien van een innovatief energie-management systeem: de SOLAR Navigator. Aan de hand van actuele weerdata kan dit systeem suggesties doen voor de optimale route.



Met de Stella Lux gaat het team op 18 oktober 2015 van start in de Cruiser klasse van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.