Espressif heeft met de ESP32-S2 een nieuwe microcontroller aangekondigd. Het is een krachtige WiFi-enabled chip met ondersteuning voor USB-OTG.

Vergeleken met de bekende ESP32 zijn er een paar verschillen. De ESP32-S2 gebruikt een single-core Xtensa LX7 met een kloksnelheid tot 240 MHz. De LX7 core is in staat veel meer floating point operaties per cyclus te verwerken. Dit is interessant voor DSP en andere zwaardere rekentoepassingen. Andere kenmerken van de chip zijn 320 kB SRAM, 128 kB ROM en 16 kB RTC geheugen. De connectiviteit voor de ESP32-S2 is WiFi, echter Bluetooth wordt niet ondersteund.
De I/O omvat 42 GPIO's, 14 capacitieve touch sensing IO's, het reguliere SPI, I²C, I²S, UART en PWM, ondersteuning voor parallelle LCD's, een camera-interface, en interessant genoeg full-speed USB-OTG ondersteuning. De afmetingen van chip zijn 7 x 7 mm QFN (quad-flat no-lead).

In juni zijn er samples van de ESP32-S2 beschikbaar. Deze chip zullen we in de toekomst zeker terugzien in Elektor projecten.