Jan Buiting

Nieuwe flow-accu blijft zonder onderhoud tien jaar werken

13 februari 2017, 15:48
Nieuwe flow-accu blijft zonder onderhoud tien jaar werken
Nieuwe flow-accu blijft zonder onderhoud tien jaar werken
Onderzoekers van Harvard University hebben een goedkope flow-accu ontworpen, die zijn energie opslaat in organische moleculen die in pH-neutraal water zijn opgelost. In het onderzoeksrapport (zie hieronder) wordt gesteld dat de nieuwe accu meer dan tien jaar zonder onderhoud kan blijven werken.

Door de structuur van de moleculen in de positieve en negatieve elektrolytoplossingen zodanig te wijzigen dat ze in water oplosbaar zijn, werd een accu verkregen die per 1000 laad-/ontlaadcycli slechts één procent van zijn capaciteit verliest. 

Het feit dat de hoeveelheid energie die in een flow-accu kan worden opgeslagen alleen wordt beperkt door de inhoud van de tank, maakt deze tot een ‘veelbelovende opslagmethode voor intermitterend geproduceerde duurzame energie zoals wind- en zonne-energie’. Helaas vertonen de huidige flow-accu’s na veel laad-/ontlaadcycli een achteruitgang van de opslagcapaciteit, die alleen met periodiek onderhoud kan worden hersteld. Een onderhoudsarm energie-opslagsysteem met lange levensduur zou de rendabiliteit van duurzame energie drastisch kunnen verbeteren.  

Bij deze technologie wordt voor het positieve elektrolyt gebruik gemaakt van ferroceen, een molecuul met uitstekende elektrochemische eigenschappen dat echter volledig onoplosbaar is in water. De innovatie van Harvard bestaat uit het modificeren van de ferroceenmoleculen (op dezelfde manier als bij viologeen), waardoor deze makkelijk oplosbaar worden en ook absoluut stabiel blijven bij het laden en ontladen. 

Wat betreft de kosten heeft het Department of Energy (DOE) in de Verenigde Staten het doel gesteld om een accu te bouwen die voor minder dan $ 100 per kilowatt-uur energie kan opslaan. Dit zou opgeslagen wind- en zonne-energie concurrerend maken ten opzichte van energie die door traditionele centrales wordt geproduceerd. Het flow-accu-onderzoek zal er naar alle waarschijnlijkheid aan bijdragen dat dit doel snel wordt bereikt. 

De titel van het onderzoeksrapport luidt: A Neutral pH Aqueous Organic/Organometallic Redox Flow Battery with Extremely High Capacity Retention.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items