Nieuwe MPLAB X IDE ook voor Linux- en MacOS-gebruikers!

10 december 2013, 14:36
Nieuwe MPLAB X IDE ook voor Linux- en MacOS-gebruikers!
Nieuwe MPLAB X IDE ook voor Linux- en MacOS-gebruikers!

Microchip Technology heeft tijdens de Embedded Systems Conference (ESC) 2011 in San Jose, California, de ontwikkelomgeving MPLAB X IDE voorgesteld. Deze nieuwe open-source geïntegreerde ontwikkelomgeving biedt cross-platform-ondersteuning voor Linux, MacOS en Windows. Op de beurs kregen de redacteuren Jan Buiting en C.J. Abate van respectievelijk Elektor en Circuit Cellar van Microchip een demonstratie van MPLAB X (bèta 6).

 

De nieuwe ontwikkelomgeving bevat een groot aantal geavanceerde functies, waaronder de mogelijkheid om meerdere projecten en tools te beheren en gelijktijdig te debuggen, een geavanceerde editor, call graphs en code-aanvulling. Bovendien is MPLAB X uniek door de ondersteuning van een complete reeks 8-, 16- en 32-bits microcontrollers – waaronder alle (meer dan 800) PIC-microcontrollers, dsPIC digitale signaalprocessoren en geheugens.

 

Ontwerpers van de moderne embedded toepassingen eisen van een IDE dat deze goede en betrouwbare prestaties levert en bovendien gebruiksvriendelijk en flexibel is. Ook moet deze compatibel zijn met een groot aantal verschillende ontwikkeltools en microcontroller-families en een eenvoudige migratie mogelijk maken, waardoor de inleertijd wordt verkort en eerdere investeringen in tools en code worden beschermd. MPLAB X biedt één gemeenschappelijke grafische interface voor tools van Microchip en van andere leveranciers, waaronder de MPLAB ICD 3, PICkit 3 en MPLAB REAL ICE debuggers/programmers.

 

MPLAB X is gebaseerd op het door Oracle gesponsorde open-source platform NetBeans, waarvan de actieve gebruikersgemeenschap veel kan bijdragen in de vorm van uitbreidingen en plug-ins. In feite kunnen Microchip-klanten nu al hun voordeel doen met de bestaande gratis NetBeans software-componenten en plug-ins. Daarnaast biedt het NetBeans platform MPLAB-X-gebruikers de mogelijkheid om de IDE aan hun individuele ontwikkelwensen aan te passen.

 

MPLAB X bevat de volgende extra functies:
- Import utility voor snelle en gemakkelijke migratie van eerdere MPLAB-IDE-projecten;
- Een geavanceerde editor met code-aanvulling en context-menu’s;
- Configureerbaar watch-window;
- Gelijktijdige ondersteuning voor meerdere compiler-versies;
- Team-ondersteuningstools voor debugging en broncode-beheer.

 

De MPLAB X IDE kan gratis worden gedownload van [1]. Microchip ontvangt graag feedback van gebruikers via het MPLAB X forum [2].

 

Omdat ontwikkeltijd kostbaar is, blijft Microchip de huidige MPLAB-8-omgeving ondersteunen om de continuïteit van actieve projecten niet te verstoren.
 
Meer info:
[1]     http://www.microchip.com/en_US/family/mplabx/index.html

[2]    http://www.microchip.com/forums/f238.aspx

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items