Elektor Team

Nieuwe schakelende voedingsregelaars in 78XX-formaat

10 december 2013, 14:36
Nieuwe schakelende voedingsregelaars in 78XX-formaat
Nieuwe schakelende voedingsregelaars in 78XX-formaat

Voor het vervangen van de veelgebruikte lineaire 78XX-spanningsregelaars door schakelende exemplaren biedt de Duitse fabrikant Recom Electronic al enige jaren een pen-compatibele schakelende variant aan in de vorm van de R-78 serie.  Recom heeft nu een verbeterde versie voorgesteld, de R-78C, met een hoger rendement en een geringere uitgangsrimpel.

 

De R-78C-regelaars zijn leverbaar voor uitgangsspanningen van 1,8, 3,3, 5, 9, 12 en 15 V, de maximale uitgangsstroom bedraagt 1 A. De stroomopname zonder belasting aan de uitgang is heel laag, slechts 1 mA. De ingangsspanning mag bij de nieuwe serie maximaal 42 V bedragen. Dit is vooral belangrijk bij toepassingen waarbij een stabiele gelijkspanning moet worden afgeleid van een voeding die 24 V wisselspanning levert.

 

Dankzij het gebruik van efficiëntere componenten kon Recom de vermogensdichthedi bij de nieuwe serie opvoeren tot 15 W/cm³, de dubbele waarde t.o.v. de R-78-serie. Het rendement bij belasting tussen 20% en 100% is vrijwel constant. Bij een verschilspanning van slechts enkele volts tussen ingang en uitgang ligt het rendement op 96%. Zelfs bij grote spanningsverschillen blijft dit dicht bij 90% liggen.

 

Gewoonlijk produceren schakelende voedingsregelaars veel stoorsignalen. Bij de R-78C-familie heeft Recom gekozen voor hoge schakelfrequenties (tot 400 kHz), waarbij de ruis meteen aan de bron wordt weggefilterd. Voor zeer gevoelige belastingen kan de uitgangsrimpel nog verder worden verlaagd door het toevoegen van een eenvoudig extern laagdoorlaatfilter.

 

De voedingsregelaars zijn ondergebracht in een TO-220 compatibele SIP3-behuizing met afmetingen van 11,6 x 8,5 x 10,4 mm en ze hebben een inhoud van circa 1 cm³. De uitgang is beveiligd tegen kortsluiting en overbelasting en schakelt over naar een "hiccup mode" bij thermische overbelasting.

 

Meer info:
www.recom-international.com/uploads/media/R-78Cxx-1.0.pdf

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items