NXP introduceert de TFA9890, een klasse-D-versterker voor smartphones en tablets die 4 watt kan leveren aan standaard

8 ohm luidsprekers die zijn ontworpen voor 0,5 watt, zonder dat de luidsprekers hierdoor worden beschadigd. De TFA9890 is de opvolger van de in 2012 geïntroduceerde TFA9887 en zorgt voor 12 dB meer geluid dan zijn voorganger. De versterker bevat een geïntegreerde DC/DC-converter die de voedingsspanning van de smartphone verhoogt tot 9,5 volt. Hierdoor krijgt de versterker meer ‘ruimte’, wordt clipping vermeden en blijft ook bij maximaal volume een goede geluidskwaliteit gewaarborgd.

 

De geïntegreerde luidsprekerbescherming reageert op de actuele uitwijking van de conus van de luidspreker waardoor ook bescherming wordt geboden in het geval van veroudering, beschadigde luidsprekerbehuizing of afdekken van de luidsprekeropening. Een ingebouwd algoritme zorgt ervoor dat clipping niet optreedt, ook als de voeding van de smartphone achteruitgaat. De versterker beschikt ook over bandbreedte-uitbreiding waarmee de frequentiekarakteristiek doorloopt tot ver beneden de resonantiefrequentie van de luidspreker.

 

Samples van de nieuwe TFA9890 zijn op dit moment beschikbaar en levering in grote aantallen begint in het tweede kwartaal van 2013.