De eerste Nederlandse editie van Make: Magazine is nu verkrijgbaar. Nederlandstalige makers kunnen vanaf nu vier keer per jaar in hun eigen taal genieten van nieuwe makerprojecten, tutorials en interessante artikelen. Daniël Bachfeld, hoofdredacteur van Make: Duitsland, schreef het voorwoord in het eerste Nederlandse nummer. En dat willen we hier graag met u delen...

Ik was twaalf toen ik in 1981 (geïnspireerd door een schoolvriend) het eerste dubbelnummer van het elektronicamagazine Elektor kocht (het hangt al jaren ingelijst in mijn werkkamer). Het tijdschrift stond als het ware aan het begin van mijn loopbaan als knutselaar, ingenieur, maker en hoofdredacteur van het Duitse Make-tijdschrift. Dat ik hier, in deze eerste door de redactie van Elektor in het Nederlands uitgegeven editie van Make, het voorwoord mag schrijven maakt me erg trots. Want aan de ene kant werk ik nu als het ware samen met mijn voorbeelden van toen.

En aan de andere kant maakt het duidelijk dat ‘making’ niet alleen een korte hype is, maar een brede acceptatie kent. Making is niet alleen het knutselen met microcontrollers en elektronica. Het is creatief omgaan met technologie in het algemeen en omvat 3D-printers, lasersnijmachines, snijplotters, freesmachines, naaimachines en nog veel meer. Daarnaast definieert making niet alleen wat je doet, maar ook hoe je het doet – bijna als een gemoedstoestand. Makers zijn ruimdenkende, nieuwsgierige en praktisch ingestelde mensen met een levenslange honger naar kennis en de durf om fouten te maken.

Makers kijken graag achter de dingen om de onderlinge verbanden te begrijpen en ze willen vaak ook de wereld een klein beetje beter maken. Soms beschrijf ik in lezingen makers ook als hartstochtelijk, omdat zij van binnenuit gemotiveerd, vaak zeer hardnekkig aan de oplossing van een probleem werken – vrijwillig, voor een project dat ze ook nog eens zelf verzonnen hebben.

De beloning van making is het goede gevoel van iets gemaakt en iets begrepen te hebben. Een gevoel waar tegenwoordig steeds meer mensen naar verlangen. Ik wens je daarom een goed gevoel bij het lezen van deze uitgave van Make en bij het nabouwen van de projecten.

Aldus Daniël Bachfeld, de hoofdredacteur van Make: Duitsland...

Speciale introductieaanbieding

Wil je je makervaardigheden naar een hoger niveau tillen? Ben je geïnteresseerd in het lezen van innovatieve doe-het-zelf elektronica projecten? Wil je meer leren van toonaangevende makers? Abonneer je dan vandaag nog op Make: Magazine. Je betaalt tijdelijk slechts € 25!

Klik hier en profiteer direct >>