Het waren een paar spannende dagen voor de halfgeleiderindustrie, met name voor bedrijven en engineers die zich met kunstmatige intelligentie (AI) en high-performance computing (HPC) bezighouden. We hebben gezien dat er een NVIDIA/Arm-deal in de maak is, dat MaxLinear onlangs NanoSemi heeft overgenomen en dat Altair Univa heeft overgenomen, een bedrijf dat softwareoplossingen voor workload management ontwikkelt voor AI en HPC. Hier de nieuwtjes van deze week over de elektronica-industrie.

 
The NVIDIA-Arm Deal Is Real

NVIDIA/Arm-deal

Met het oog op de toekomst van AI heeft NVIDIA uit Santa Clara bekend gemaakt dat het ARM voor $ 40 miljard wil overnemen van SoftBank, dat ARM in 2016 voor $ 31,4 miljard had gekocht. “Door de AI-competentie van NVIDIA te combineren met het enorme ecosysteem van de ARM-CPU kunnen we computing van de cloud via smartphones, PC’s, autonome auto's en robotica tot edge-IoT naar een hoger niveau tillen en AI-computing tot in alle uithoeken van de wereld laten doordringen,” zoals het bedrijf mededeelde. In een interview met CNCB Television stelde NVIDIA-CEO Jensen Huag dat “we een computerbedrijf wille creëren voor het AI-tijdperk.”

De MPU-verkoop in 2020 ziet er goed uit

De verkoop van MPU’s in 2020 en daarna ziet er volgens een rapport van IC Insights goed uit . Het bedrijf voorspelt dat de MPU-verkoop in 2020 ongeveer $ 73,9 miljard zal bedragen, een verbetering van 1,4% ten opzichte van 2019. Interessant is dat het toegenomen gebruik van mobiele apparaten en internettoepassingen tijdens de COVID-19-crisis waarschijnlijk tot deze verbetering van de verkoopcijfers heeft geleid. “De verkoop van centrale verwerkingseenheden (CPU’s) die worden gebruikt in traditionele PC’s, tablets, servers, supercomputers en wat dies meer zij profiteert van het toegenomen internetgebruik tijdens de wereldwijde Corona-gezondheidscrisis,” meldt IC Insights.

Altair neemt Univa over

Altair heeft onlangs aangekondigd Univa, een in Chicago gevestigde ontwikkelaar van softwareoplossingen voor workload management, over te nemen. In een mededeling heet het: “De oplossingen van Altair en Univa optimaliseren de doorvoer en prestaties van applicaties, containers en services en helpen honderden bedrijven om duizenden applicaties te beheren en elke dag miljarden taken uit te voeren om bruikbare inzichten te verkrijgen en snellere resultaten te behalen.” We houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, en ook van nieuwe producten van de bedrijven.

MaxLinear neemt NanoSemi over

MaxLinear heeft de overname aangekondigd van NanoSemi, een in Boston gevestigde IP-ontwikkelaar die machine learning gebruikt om de signaalintegriteit en energie-efficiëntie te vergroten in SoC’s, ASIC’s en FPGa’s die in AI- en communicatiesystemen worden toegepast. NanoSemi, in 2014 uit het MIT voortgekomen, ontwikkelt technologie die “hogere doorvoersnelheden mogelijk maakt voor 5G- en Wi-Fi-basisstations en smartphones, terwijl tegelijk het energieverbruik drastisch wordt verlaagd”, zoals MaxLinear in een persbericht meedeelde.

Updates over de NVIDIA/ARM deal, MPU-verkoop, AI en meer

Abonneer u op de Electronics News Byte van Elektor om updates te ontvangen over de NVIDIA/Arm-deal, MPU-verkoop en het andere nieuws dat hier is behandeld. En abonneer u ook op het e-zine van Elektor, waarin innovatieve doe-het-zelfprojecten, handige tutorials en interviews met engineers en makers aan de orde komen.