De totale markt van geïnstalleerde netwerk nodes – toestel of apparaat dat wordt aangesloten op een industrieel netwerk – neemt toe met 7%.

Elk jaar presenteert HMS Networks Networks hun analyse van de industriële netwerkmarkt, waarbij de nadruk ligt op nieuw geïnstalleerde nodes binnen de industriële automatisering. Als onafhankelijke leverancier heeft HMS een goed inzicht in de industriële netwerkmarkt.

Het in 2023 uitgevoerde onderzoek (Afbeelding 1) laat een totale groei in het aantal geïnstalleerde nodes zien van 7%. Hoewel Industrieel Ethernet nog altijd de grootste groei vertoont en inmiddels 68% van het totaal uitmaakt, blijft het gebruik van goed functionerende en bewezen veldbustechnologieën aanzienlijk en stabiel. Hoewel het marktaandeel nog steeds vrij klein is, neemt het aantal draadloze netwerken snel toe in 2023, nu er steeds meer draadloze industriële netwerkoplossingen worden geïntroduceerd in de industriële automatisering.

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier inzien
 
Marktaandelen industriële netwerken
Afbeelding 1: Marktaandelen industriële netwerken

Meerdere netwerken

De belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat wereldwijd gezien het marktaandeel per protocol sterk gespreid is en er sprake is van aanzienlijke regionale verschillen. Hoewel het Industrieel Ethernet als percentage van het aantal nieuwe nodes steeds belangrijker wordt, blijven veldbussen populair, vooral wanneer gekeken wordt naar de geïnstalleerde basis.

Daarom zal industriële afhankelijke apparatuur, of slave devices, zoals sensors en actuators, meer dan één netwerkprotocol moeten ondersteunen. Zeker als deze bestemd zijn voor wereldwijd gebruik of voor mogelijke upgrades van veldbus naar Industrieel Ethernet.

Ontwerpers moeten daarom bij het ontwerpen van een industriële netwerkinterface binnen hun project de mogelijkheid bieden meerdere protocollen te ondersteunen. Dit is met name van belang omdat - zelfs bij Industrieel Ethernet - de elektronica en software achter de connector heel verschillend kan zijn. Vaak wordt alleen een initieel netwerk ontwikkeld en vereist een volgend netwerk een compleet nieuw interfaceontwerp, met dezelfde kosten en eenzelfde ontwikkelingstraject.

Deze "doodlopende" ontwerpbenadering kan echter worden vermeden. HMS stelt via deze link een uitstekende gids beschikbaar voor het inbouwen van een communicatie-interface in industriële systemen of apparatuur.

Overige trends

HMS Networks ziet dat betrouwbare industriële netwerkconnectiviteit in zijn algemeen de sleutel vormt tot het verkrijgen van de productie-uptime die nodig is om productiviteits- en duurzaamheidsdoelstellingen in fabrieken te realiseren.

Binnen de context van industriële netwerken in fabrieksomgevingen, worden enkele opvallende trends waargenomen. Allereerst is de voortdurende ontwikkeling van Time-Sensitive Networking (TSN) voor Ethernet-gebaseerde real-time communicatie duidelijk zichtbaar binnen gebruikersorganisaties. Daarnaast blijft het OPC UA FLC-initiatief stappen vooruitzetten; dit initiatief is gericht op het standaardiseren en verbeteren van de interoperabiliteit van veldapparatuur. Ten slotte valt de opkomst van Single Pair-Ethernet op, dat veelbelovend lijkt als aanvullende optie op de reeds gevestigde industriële Ethernetnetwerken. Deze Single Pair-Ethernet technologie is met name geschikt voor apparaten met beperkte bronnen.
 

Over HMS Networks en Anybus Embedded Solutions
Met de technologie van HMS Networks is het mogelijk industriële hardware te laten communiceren en informatie te delen met software en systemen. Met meer dan 9 miljoen geïnstalleerde netwerkapparaten en een maandelijkse productie van meer dan 100.000 apparaten heeft HMS een goed inzicht in de industriële netwerkmarkt.

Anybus CompactCom is de geïntegreerde, modulaire netwerkoplossing voor industriële protocollen. Met één ontwikkeling krijgt u direct toegang tot alle populaire netwerkprotocollen, zowel voor Industrieel Ethernet als voor veldbussen. Vergeleken met in-house ontwikkeling kunnen de feitelijke ontwikkelingskosten met wel 70% worden teruggebracht.