Nu we het einde van het jaar naderen, blijft de beschikbaarheid van halfgeleiders een probleem en kampt het wereldwijde logistieke netwerk nog steeds met knelpunten. Veel bekende leveranciers van elektronica kampen al maanden met ernstige leveringsproblemen. Benieuwd naar de situatie bij Raspberry Pi? In een recent interview met Elektor wees CEO Eben Upton erop dat, ondanks de goede samenwerking van zijn team met de partners, Raspberry Pi niet immuun is voor de effecten van supply-chain problemen. Dit zorgt er nu voor dat voor het eerst de prijs voor een Raspberry Pi board omhoog gaat. Upton melde onlangs dat de beschikbaarheid van sommige producten - met name de Raspberry Pi Zero en de 2 GB-variant van de Raspberry Pi 4 - niet langer gegarandeerd zou zijn.  

 
Raspberry Pi 4 1 Gb is back
Raspberry Pi 1 GB wederom beschikbaar (bron: www.raspberrypi.com)

Prijs nieuws Raspberry Pi

Door de verminderde beschikbaarheid zijn de prijzen van sommige componenten drastisch gestegen, als ze al nog beschikbaar zijn. Dit hangt voor het eerst ook samen met een prijsverhoging van de 2 GB Raspberry Pi 4, tijdelijk naar $45. Klanten en vooral industriële klanten die de RPi 4 in de 2 GB-variant voor $ 35 hebben gebruikt, worden nu geconfronteerd met hogere kosten van $10 per stuk. Om dit effect te verzachten, wordt de RPi 4 opnieuw aangeboden in de 1 GB-variant voor $ 35, merkte Upton op in zijn verhaal. Dit betekent dat klanten uit de branche nu kunnen kiezen of ze de huidige tijdelijke prijsverhoging accepteren van $ 45 voor het 2 GB-model of gaan voor de 1 GB-versie voor $ 35.
 
Raspberry Pi 3
Geen prioriteit voor de Raspberry Pi 3B+ (bron: www.raspberrypi.com)

Andere opties

Raspberry Pi kondigde onlangs ook andere maatregelen aan. De beschikbaarheid van de RPi 3B+ neemt ook af, aangezien de beperkte productiecapaciteit van 40 nm momenteel prioriteit krijgt voor de productie van de Compute Module 3, Compute Module 3+ en de RPi 3B. Dit zal de beschikbaarheid van de RPi 3B+ de komende weken niet verbeteren. Ze raden gebruikers die een RPi 3B+ in hun producten gebruiken aan om waar mogelijk over te schakelen naar een RPi 4 1 GB.

Dus, als je nog steeds een Raspberry Pi 4 onder je kerstboom wilt, moet je nu beginnen met het controleren van de beschikbaarheid!


Vertaling: Hans Adams