Een team van onderzoekers heeft een open-source template ontwikkeld voor een 3D-geprinte stethoscoop die is klinisch gevalideerd. Deze kan gebruikt worden in delen van de wereld met beperkte toegang tot medische benodigdheden. Een simple stethoscoop kan daar het verschil maken tussen leven en dood.

"In ons onderzoek ging het niet om het product de stethoscoop, maar hoe we de stethoscoop kwalitatief hoogwaardig en reproduceerbaar konden maken," aldus Dr. Tarek Loubani van de Western University in London, Ontario in Canada. Iedereen met een 3D-printer en ABS filament kan de stethoscoop maken. (ABS wordt gebruikt om tuinstoelen en Lego te maken).
De materiaalkosten bedragen zo’n 3 dollar.

"Voor zover we weten is dit het eerste open source medische instrument dat klinisch is gevalideerd" zegt Loubani. "We wilden dat artsen en paramedici werken met een hoge standaard. We ontdekten dat de akoestische kwaliteit in onze stethoscoop hetzelfde was als in de stethoscoop van een topmerk.

De open source stethoscoop wordt momenteel gebruikt door artsen in de Gaza en ook in het London Health Sciences Centre. Volgens Loubani zijn stethoscopen niet essentieel voor diagnose en behandeling in plaatsen zoals Londen. Daar hebben artsen de beschikking hebben over moderne medische apparatuur. Echter in door oorlog verscheurde landen en landen met lage inkomens is de stethoscoop een noodzakelijk instrument.

De onderzoekers willen nu ook 3D-printer templates maken voor andere medische hulpmiddelen die ter plaatse kunnen worden gemaakt of worden verbeterd.