Elektor Team

Optomechanische versterker voor HF-signalen

10 december 2013, 14:37
Optomechanische versterker voor HF-signalen
Optomechanische versterker voor HF-signalen

Onderzoekers van de University of Minnesota hebben een optomechanische versterker gemaakt waarmee hoogfrequent lichtsignalen kunnen worden versterkt zonder dat daar conversie van licht naar elektriciteit en omgekeerd voor nodig is. Volgens de onderzoekers kan hun versterker bijdragen aan het verhogen van de downloadsnelheden en het verlagen van de kosten van datatransmissie via internet.

 

De optomechanische versterker maakt gebruik van de mechanische kracht van licht om een nanoschakelaar op een silicium chip in beweging te brengen. De schakelaar regelt de lichttoevoer van een optische golfgeleider naar een ringvormige optische resonator waarin licht van een bepaalde golflengte circuleert en daardoor wordt versterkt. In deze opstelling wordt licht met licht bestuurd en is volledige optische signaalverwerking mogelijk. In de experimentele opstelling van de University of Minnesota is de maximale schakelfrequentie nog beperkt tot 1 MHz, maar de onderzoekers verwachten deze te kunnen verhogen tot enkele GHz.

 

Een beschrijving van de nieuwe optomechanische versterker werd onlangs gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Nature Communications.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items