Elektor Team

Opvouwbare luidspreker

10 december 2013, 14:37
Opvouwbare luidspreker
Opvouwbare luidspreker

Fujifilm heeft een speciale folie met de benaming "Beat" ontwikkeld, die dienst kan doen als luidsprekermembraan in toepassingen waarbij de 'luidspreker' opgerold of opgevouwen moet worden. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld een oprolbaar display of zelfs een Chinese waaier geluid te laten produceren.

 

Voor het realiseren van een buigbaar membraan is een soepel materiaal nodig. Het nadeel van zo'n materiaal is echter het feit dat dit trillingen sterk absorbeert. Door gebruik te maken van een visco-elastisch materiaal dat verstijft bij frequenties tussen 20 Hz en 20 kHz, maar heel buigzaam is bij zeer lage frequenties van enkele hertzen, wist Fujifilm een materiaal te maken dat beide eigenschappen in zich verenigt.

 

Fujifilm heeft de visco-elastische polymeer bovendien gemengd met een piëzo-elektrisch keramisch materiaal en het geheel voorzien van elektrodes en een beschermingslaag. Wanneer op de elektrodes een wisselspanning wordt aangeboden, dan gaat het piëzo-elektrische materiaal trillen en brengt zo visco-elastische polymeer in beweging.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items