Elektor Team

Organische accu is maar 0,3 mm dik

10 december 2013, 14:36
Organische accu is maar 0,3 mm dik
Organische accu is maar 0,3 mm dik

De Japanse firma NEC werkt al gedurende enkele jaren aan de ontwikkeling van een zogenaamd ORB, wat de afkorting is voor "Organic Radical Battery". Nu is men er in geslaagd om een ORB te ontwikkelen met een dikte van slechts 0,3 mm, dat is ongeveer de helft van de dikte van een betaalpas of credit-card. De bestaande accu's op basis van polymeer-technologie kunnen tot nu toe niet dunner worden gemaakt dan 0,7 mm.

 

De geringe dikte van de nieuwe accu kon vooral worden bereikt door de negatieve elektrode van de accu onderdeel te maken van een flexibele print. Daar overheen komen de separator en de radicale-polymeer-kathode. Samen met een isolatielaag bedraagt de dikte van de accu slechts 0,3 mm. Op de print kan tevens elektronica worden geïntegreerd, zoals een antennecircuit, een laad-IC en de standaard elektronica die gewoonlijk in een IC-kaart is ondergebracht.

 

De door NEC voorgestelde accu heeft een capaciteit van 3 mAh, de energiedichtheid bedraagt 5 kW/l. De levensduur is vergelijkbaar met die van lithium-ion-accu's: na 500 laad/ontlaadcycli heeft de ORB nog steeds 75% van zijn nominale capaciteit. Volgens NEC kan de accu binnen 1 minuut volledig worden opgeladen.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items