Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut hebben fotodiodes ontwikkeld die zijn gebaseerd op organische moleculen zoals bepaalde kleurpigmenten. De spectrale gevoeligheid van deze diodes wordt door de keuze van het pigment bepaald. Organische fotodiodes vormen een veelbelovend alternatief voor silicium-fotodiodes omdat ze licht en buigbaar zijn, en goedkoop kunnen worden geproduceerd.

Sensoren met organische fotodiodes kunnen in digitale camera’s worden toegepast om de lichtgevoeligheid te vergroten. Ook kunnen ze worden toegepast in de automobielindustrie om bijvoorbeeld lakschade bij de productie al vroegtijdig te kunnen opsporen. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt in lab-on-chip-toepassingen om bijvoorbeeld bepaalde DNA-reeksen te detecteren. Door de fotodiodes op polymeerfolies aan te brengen zijn ze ook geschikt om op gebogen en grote oppervlakken te worden aangebracht, iets dat met silicium-fotodiodes niet mogelijk is.

De onderzoekers presenteren de nieuwe organische fotodiodes tijdens de SENSOR+TEST-beurs die van 3 tot 5 juni 2014 in Nürnberg wordt gehouden.

Foto: Fraunhofer COMEDD