De Amerikaanse firma Athena Security heeft haar nieuwste bewakingscamera’s uitgerust met KI voor het herkennen van vuurwapens. Die KI kan meer doen dan alleen maar een alarm genereren en automatisch de politie inlichten: hij kan ook het gebouw afsluiten.
 
Moderne techniek kan bijdragen aan de algemene veiligheid, maar soms bekruipt ons bij deze ontwikkelingen toch een ongerust gevoel. KI maakt meer en meer deel uit van het dagelijks leven. We zien Kunstmatige Intelligentie niet alleen bij autonome auto’s, waar het wenselijk is, maar ook bij wapensystemen, die we liefst nooit hopen te ontmoeten. Wat Athena Security nu concreet aanbiedt, is geen toekomstbeeld, maar wordt al ingezet. Binnenkort kan niemand zulke technologieën meer uit de weg gaan.
 
Het gaat om een beveiligingscamerasysteem, dat aanzienlijk verder gaat dan puur bewaken, vastleggen of ’s nachts bij verdachte veranderingen in het beeld een bewakingsdienst alarmeren. Deze camerasystemen zijn namelijk uitgerust met KI en kunnen veel meer: ze kunnen wapens herkennen!
Bij een overval (bank) of oproer (openbare gebouwen) herkennen ze niet alleen getrokken wapens en alarmeren een bewakingsdienst en de politie. De KI kan bijvoorbeeld worden gekoppeld met het gebouwbeheersysteem en dan in bepaalde gevallen volautomatisch de liften stoppen en de deuren vergrendelen, zodat overvallen gedeeltelijk verijdeld en bij massaal vandalisme eventueel zelfs levens gered kunnen worden.

 
Video: Athena Security.
 
Gezien de grote verspreiding van vuurwapens in de USA is het geen wonder, dat deze ontwikkeling vooral daar op de voet gevolgd wordt. Maar met de recente terreuraanslagen in Europa, zal deze technologie zeker ook aan deze kant van de grote plas worden gebruikt. Een probleem vormen daarbij de „false positive“ alarmen. Volgens het bedrijf zou hun systeem wapens nu al met een nauwkeurigheid van 90% herkennen en het wordt nog voortdurend verbeterd.

Het ontbreekt er nog maar aan, dat de KI binnenkort ook automatisch gaat terugschieten…