PCBite: de meetpennen die vanzelf op hun plaats blijven

7 november 2019, 00:00
Enkele weken geleden presenteerden we in deze rubriek een interessante uitvinding voor alle elektronici die niet meer dan twee handen hebben, maar wel veel metingen moeten doen op printplaten bij het uitvoeren van tests. We noemden het toen “de ontbrekende schakel tussen een krokodilklem en een meetpen”.

Zonder mechanische bevestiging

Natuurlijk vindt een elektrotechnicus het een verleidelijk idee om zijn meetpennen niet te hoeven vasthouden, maar hij zal zich terecht afvragen of het elektrisch contact wel goed genoeg is. Dat is toch al een punt van zorg, ook bij het gebruik van krokodilklemmen of clips! Dus als er zelfs geen sprake is van een mechanische bevestiging, lijkt de kans op een slecht contact wel erg groot. Kan een elektrisch contact wel tegelijk flexibel en toch stabiel zijn? Een print op zijn plaats houden gaat gemakkelijk met een derde hand. Het stevig op hun plaats houden van de meetpennen, zonder mechanische bevestiging, is nog een heel andere kwestie. Het idee van een vierde hand die nauwkeurig de meetpennen tegen een contactpunt houdt, zonder te gaan hangen of los te laten, is heel mooi. Maar u zult begrijpen dat een ervaren elektrotechnicus toch de wenkbrauwen zal fronsen. “Eerst zien, en dan geloven!”

Niets in de handen, niets in de mouwen

Zo verging het ook Roger, één van onze trouwe lezers. Hij heeft een PCBite gekocht in de webshop van Elektor. Zonder zijn reserveringen te verbergen, test hij, voor Kainka Labs, deze meetpennen die op hun plaats worden gehouden door een flexibele arm met een zwanenhals. Hij filmt hoe het contact wordt gemaakt met een pogo-pen.
En hij meet.
De stijfheid van de (flexibele) metalen arm waar de meetpen aan is gemonteerd, is voldoende om hem op zijn plaats te houden en voor een betrouwbaar contact te zorgen. Zal de kracht van de magneten, die de voet van de arm op zijn plaats houden, groot genoeg zijn om de druk van de contactveren te weerstaan? Is het geheel van de metalen basisplaat, de print die wordt getest en de armen met de meetpennen werkelijk stabiel?

Is de PCBite zijn gewicht in Euro’s waard?

Al onze vragen worden beantwoord in deze video die u zeker zou moeten zien. Hij is niet lang, de test begint bij 5'04": Roger beantwoordt nog een belangrijke vraag, over de prijs van dit accessoire: is het zijn gewicht in Euro’s waard?
 

Mastech MS8911-tester

We zien in deze video ook een demonstratie van een ander door Elektor aangeraden accessoire: de Mastech MS8911-tester. Deze LCR-tester is zo populair gebleken, dat er op het ogenblik een probleempje is met de voorraad. Op het moment dat we dit schrijven (half maart 2019), is de levertijd van de Mastech-tester ongewoon lang. Met de beschikbaarheid van de PCBite is niets aan de hand, die is normaal.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items