Elektronicaliefhebbers werken, net als kunstenaars, vaak alleen. En net als andere kunstenaars koesteren ze hun gereedschappen. Ze blijven trouw aan hun tools, zelfs als die niet altijd optimale resultaten geven. Het kost veel tijd om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, maar soms komt er iets op de markt dat voor een doorslaggevende verbetering kan zorgen!
Als u niet meer hebt dan twee handen en tien vingers, maar veel metingen moet doen op de printplaten die u aan het testen bent, dan is hier een interessant hulpmiddel: het is de ontbrekende schakel tussen een krokodilklem en een meetpen.​

Meten met vrije handen, zonder mechanische bevestiging

Een jaar na de lancering van hun magnetische ondersteuning voor prototype-kaarten, die heel gemakkelijk, flexibel en stabiel is in het gebruik, komen de uitvinders van de PCB holder met een verbazende tweede versie. Hun innovatie is een knappe combinatie tussen de mechanische eisen van het vasthouden van de kaarten op uw werkblad en die van het meten: de betrouwbaarheid van de contacten.
Er zijn allerlei "derde handjes" op de markt, de één wat stabieler dan de ander, maar hier is de vierde hand. Hiermee kunt u meetpennen aansluiten, zonder mechanische bevestiging... en ze loslaten! Het lijkt erop dat deze truc is voortgekomen uit suggesties van de gebruikers-community van de eerste versie van de PCB holder. Die hebben aangegeven dat ze graag continue metingen willen doen en hun handen vrij willen houden. De meetpennen worden op hun plaats gehouden door een flexibele arm met een zwanenhals en een verwisselbare probe. 

Aanraakcontacten: geen schroef, geen klem geen krokodilbek

Om de meetpen vast te zetten, hoeven we hem alleen een beetje in te drukken tegen het raakvlak en hem weer los te laten. De stijfheid van de (flexibele) metalen arm waar de meetpen aan is gemonteerd, is voldoende om hem op zijn plaats te houden en voor een betrouwbaar contact te zorgen. Dankzij de kracht van de magneten in de voet van de arm en de stevige ondersteuning blijft alles op zijn plaats, zowel de printplaat als de meetpen. U kunt het geheel zelfs (voorzichtig) verplaatsen.
De mechanische koppeling van de probe aan het einde van de flexibele arm wordt verzorgd met een M3-schroefdraad. De meetpen is snel en gemakkelijk te verwisselen.
 


Hier nog wat beelden van het plaatsen en het blijven zitten van de probe op de aansluitingen van de te testen schakeling. Een paar beelden zijn meer waard dan een lange uitleg.