Review: PeakTech-labvoeding 6225 A

16 januari 2019, 09:18
PeakTech PSU 6225 A
Drie aansluitingen voor banaanstekkers,
de groene is voor de massa.
Omdat mijn trouwe labvoeding het opeens begaf, had ik snel een vervanger nodig. Dat was een mooie gelegenheid om de redelijk betaalbare PeakTech 6225 A uit te proberen. Hij levert ongeveer evenveel stroom als mijn overleden voeding (5 A in plaats van 6 A).

De kleine afmetingen waren al een eerste punt in zijn voordeel, want ik heb maar weinig ruimte in mijn laboratorium, daarom geef ik de voorkeur aan wat smallere apparaten. Diepte heb ik dan weer wel; in overvloed. Dit model van PeakTech is maar 80 mm breed en 260 mm diep, dat paste perfect in mijn lab. In vergelijking met mijn oude voeding, die zo’n 5 kilo woog, is de PeakTech 6225 A opmerkelijk licht: hij weegt maar 1,5 kg.

Voedingsschakelaar aan de achterkant

Waarschijnlijk is het gemakkelijker voor de fabricage en ook goedkoper om de voedingsschakelaar op de achterkant te monteren, zoals bij deze PeakTech 6225 A. Erg handig vind ik dat niet, maar ik kan ermee leven omdat er een knop om de output in en uit te schakelen op de voorkant zit.

De frontplaat

Twee helder blauwe viercijferige LED-displays geven de waarden van de uitgangsspanning en de stroombegrenzing weer. De waarden worden bestuurd met twee draai-encoders onder de displays.
Drie rode LED’s geven de huidige bedrijfstoestand weer:
  • Constante spanning (C.V.)
  • Constante stroom (C.C.)
  • Output (bestuurd door een drukknop met het verhelderende opschrift ‘output’).

Bedrijfstoestanden

Een voeding zal het meest gebruikt worden in constante spanningsmodus, dat is in elk geval bij mij zo: een instelbare spanningsbron om allerlei schakelingen waar ik aan werk te voeden. De stroombegrenzing staat dan op een veilige waarde. Zodra de belasting meer stroom eist dan er beschikbaar is, gaat de voeding over in CC-modus. Als dat per ongeluk gebeurt, vanwege een kortsluiting bijvoorbeeld, kan deze modus voorkomen dat er componenten beschadigd raken. Bij het opladen van accu’s kan deze modus de laadstroom beperken tot een veilige waarde.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items