De Raspberry Pi is een goed ontworpen, krachtig en goedkoop board, maar het is nou eenmaal geen echte computer, want daar is meer voor nodig. Sommige distributeuren weeten dat en weet ook dat voor het ombouwen tot een PC meer nodig is dan het gebruikelijke kleine kunststofkastje plus een netspanningsadapter (of USB-kabel). De „Pi Desktop“ bevat dan ook meer en maakt uit een RPi echt een complete kleine computer.

Wie een RPi heeft, krijgt met Pi Desktop alles wat nog ontbreekt om daar een echte kleine bureaublad-PC van te maken. Die beschikt dan over WLAN, Bluetooth, een real time clock, een interface voor een mSATA-SSD, optioneel een camera, een koellichaam en een netspanningsschakelaar. En de fraaie behuizing natuurlijk. Als we daar een RPi en een SSD inbouwen, krijgen we een elegante, goedkope, snelle maar heel universele PC. Het samenbouwen is in een paar minuten gebeurd.

Als we dit vergelijken met zelf bouwen met zelf geselecteerde componenten, hebben we hier het voordeel, dat alles gegarandeerd bij elkaar past. We voorkomen ook problemen met de bedrading en de verkrijgbaarheid van de onderdelen. We sluiten een monitor aan via HDMI en een toetsenbord + muis via USB en kunnen meteen aan de slag. Een ander belangrijk voordeel is de mogelijkheid een echte SSD in te bouwen. Omdat dit opslagmedium niet alleen veel sneller is dan het in SD-kaarten en USB-sticks ingebouwde flashgeheugen, maar ook nog betrouwbaarder, krijgen we zo een RPi-systeem dat erg snel boot van de SSD en ook programma’s en data snel laadt. Ook bij het ontwikkelen van software profiteren we van het snellere geheugen. Zelfs de ingebouwde voedingsschakelaar is niet te versmaden, want dat werkt veel comfortabeler dan een netspanningsadapter insteken en uittrekken uit een lastig bereikbaar stopcontact.

De kit bevat een Add-on-board met de mSATA-interface, een intelligente power-controller en de klok (RTC). Verder worden de stevige behuizing, een koellichaam, een USB-adapter (micro-type A), de batterij voor de RTC en alle benodigde afstandsbussen en schroeven meegeleverd. De prijs bedraagt € 46,71.