Een computer voor slechts $5!? En we dachten dat de $35-kostende Raspberry Pi Model B al spotgoedkoop was... Nu komt RaspberryPi met een geminiaturiseerde en uitgeklede versie, de Raspberry Pi Zero, die qua specs zelfs boven de model B uitkomt. De Pi Zero heeft dezelfde Broadcom BCM2835 aan boord als de Model B, een ARM 11 core, maar in de Pi Zero loopt deze op 1 GHz. Hiermee is hij zo’n 3 maal sneller dan de eerste versie van de Raspberry Pi. Verder vinden we 512 MB LPDDR2 geheugen aan boord (hetzelfde als de Model B), een micro-SD card slot voor de opslag en de vertrouwde GPIO-header met 40 pennen, die volledig compatibel is met de reeds bestaande Raspberry PI’s. Alle bestaande Raspberry Pi-uitbreidingen die van deze header gebruik maken, kunnen dus gewoon gebruikt worden.
De HDMI-aansluiting is vervangen door een mini-HDMI-aansluiting om aan de miniaturisering te voldoen. Naast de mini-HDMI-aansluiting is ook het composiet-signaal voorhanden. Hiervoor dient u wel zelf een paar headers te solderen in de reeds voorziene gaten in de print.
 
Voor de miniaturisering zijn ook de USB-aansluitingen onder handen genomen: er zijn op de Pi Zero twee micro-USB-aansluitingen voorhanden, waarvan er één alleen bedoeld is voor de stroomvoorziening. Deze kan, net als bij de rest van de familie, geschieden door een eenvoudige telefoonlader met micro-USB-aansluiting. De microcomputer gebruikt in bedrijf slechts 160 mA, wat neerkomt op 0,8 Watt. Dat is nét iets meer dan een gewone pc verbruikt als hij uit staat! (gebaseerd op het standby-verbruik van een standaard pc-voeding).

De onderzijde van de print is volledig vlak door het ontbreken van componenten en through-hole-onderdelen. Dat maakt de Pi Zero ideaal om te embedden in projecten. De afmetingen zijn met 65x30x5 mm bijna kleiner dan de doorsnede van een kiwi. Het gewicht bedraagt slecht 9 gram.

U kunt de Raspberry Pi Zero alvast in onze webshop bestellen.

Meer informatie over de Raspberry Pi Zero vindt u zoals gebruikelijk bij Raspberry Pi-producten op www.raspberrypi.org.