Plasma-luidspreker voor zelfbouw

10 december 2013, 14:36
Plasma-luidspreker voor zelfbouw
Plasma-luidspreker voor zelfbouw

Een groep studenten uit Seattle heeft een eenvoudige plasma-luidspreker ontworpen, die geïnteresseerden kunnen aanschaffen door een donatie aan de groep over te maken. Afhankelijk van de grootte van de donatie krijg je daarvoor een bouwpakket met een aantal onderdelen. Voor $40 ontvang je een print met een set onderdelen, waar je zelf nog een hoogspanningstransformator en een voeding aan moet toevoegen. Voor $60 bevat de kit ook een transformator en voor $80 zit er bovendien een 12-V-voeding bij.

 

De plasma-luidspreker zelf is bijzonder eenvoudig van opzet en bestaat uit twee scherpe metalen punten die op enige afstand van elkaar zijn opgesteld. Tussen deze punten wordt een vlamboog opgewekt die door middel van een audioversterker wordt gemoduleerd. Volgens de studenten levert de plasma-luidspreker een goede geluidskwaliteit, maar deze kan uitsluitend hoge tonen weergeven. Voor weergave van het hele audiospectrum moet nog een kleine basluidspreker worden toegevoegd. In verband met eventuele ozonproductie moet de plasma-luidspreker alleen in goed geventileerde ruimtes worden toegepast en mag deze niet langere tijd continu worden gebruikt.

 

Het plasma-project blijkt onverwacht populair te zijn en er heeft zich al een flink aantal donateurs aangemeld. De studenten proberen inmiddels hun product te verbeteren. Zo werken ze momenteel aan een kunststof behuizing, maar deze kan pas worden geleverd als er genoeg donaties binnen zijn om een laser-snijder aan te kunnen schaffen.

 

Meer info:
www.kickstarter.com/projects/studentrnd/plasma-speaker?ref=users

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items