De Pro-divisie van Arduino heeft haar Portenta productlijn uitgebreid met een nieuw board: de Portenta Hat Carrier. Met dit nieuwe bordje kunnen de Portenta System-on-Modules (SoM's) werken met Raspberry Pi HAT (Hardware Attached on Top) uitbreidingsborden. Daarmee kunt u het Arduino industriële platform gebruiken bij een verscheidenheid aan toepassingen, van prototyping tot de meest veeleisende industriële omgevingen.

De Portenta veranderen in een Raspberry Pi?

Het Portenta Hat Carrier board meet 85 mm × 56 mm (3,35" × 2,6", toevallig precies even groot als een Raspberry Pi Model B board), en is te gebruiken met alle huidige Portenta modules (X8, H7 en C33). Naast een 40-pins Raspberry Pi HAT connector biedt de carrier ook een RJ45 Gigabit ethernet aansluiting, een female USB-A poort en een CAN bustransceiver. Tevens is een MIPI cameraconnector beschikbaar voor het aansluiten van Raspberry Pi compatibele camera's, wat nuttig is voor machine vision toepassingen.

Eenvoudige foutopsporing met de Portenta Hat Carrier

Een JTAG connector vergemakkelijkt het debuggen van toepassingen, en een PWM-gebaseerde ventilatorcontroller helpt bij het beheersen van de warmte bij hoge werkbelastingen. Sensoren, zowel analoog als digitaal, en actuatoren (alleen digitaal) kunnen via een extra 16-pins header worden aangesloten. Ook een microSD slot is niet vergeten.

Meerdere voedingsopties

Voor het voeden van de Portenta Hat Carrier plus Portenta zijn verschillende opties beschikbaar. Op een schroefklemmenblokje kunt u een voeding van 7-32 VDC of 5 VDC aansluiten. De USB-C connector van de Portenta kan het systeem ook van stroom voorzien, en dat geldt ook voor de 5 VDC pin op de 40-pins HAT connector. Merk op dat het systeem niet compatibel is met de Raspberry Pi PoE+ Power over Ethernet HATs.

De Portenta Hat Carrier is te koop voor een prijs ongeveer €50.