Print uw eigen condensatoren

14 november 2017, 14:42
Onderzoekers aan de Universiteit van Nottingham ontwikkelen een snelle methode om 3D-structuren te printen met zowel geleidende als diëlektrische polymeren. Met deze nieuwe technologie kunnen volledig functionele elektronische componenten worden geprint. Met een printer die werkt met inkjet-technologie kunnen in één procesgang elektronische schakelingen worden geprint.


3D-printen in één procesgang

Het nieuwe proces werkt met een geleidende inkt die zilveren nanodeeltjes bevat en UV-licht kan omzetten in warmte. Daardoor kan de inkt snel drogen en kunnen de zilveren nanodeeltjes samensmelten zonder de omringende materialen te beschadigen.

Normaal gesproken zijn er verschillende methoden nodig om verschillende materialen te laten stollen, maar de onderzoekers hebben ook een isolerende inkt ontwikkeld die uithardt onder UV-licht. Op die manier is er maar één processtap nodig om 3D-structuren te maken uit verschillende-materialen.

Print elektronische componenten

Omdat met deze techniek structuren uit geleidende en diëlektrische materialen kunnen worden geprint, wordt het mogelijk om bijvoorbeeld condensatoren te printen. We kunnen op die manier niet alleen condensatoren printen, we kunnen er ook voor zorgen dat die exact de waarde hebben die nodig is in de schakeling.
 
De techniek moet nog wat verder worden ontwikkeld en verfijnd voordat hij breed kan worden ingezet, dus gooi uw voorraad 100nF-condensatoren nog maar niet weg.

Illustratie: University of Nottingham
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items