Onderzoekers van de University of Tokyo hebben een nieuwe inkt ontwikkeld waarmee in één stap hooggeleidende elastische verbindingen op textiel kunnen worden afgedrukt. Met deze inkt kan bijvoorbeeld sportkleding en ondergoed worden voorzien van sensors voor  biologische indicatoren zoals hartslag en spiersamentrekking.

Het gebruik van zachte rekbare materialen maakt een nieuwe generatie wearables mogelijk  die zichzelf naar het menselijk lichaam vormt. Het is echter tot nu toe lastig gebleken om een inkt te maken die zowel hooggeleidend als flexibel is, zonder dat daar een gecompliceerd printproces met meerdere stappen voor nodig is.
De nieuwe inkt van de University of Tokyo is elastisch, hooggeleidend en kan in één stap op textiel worden aangebracht. De inkt behoudt zijn geleidend vermogen ook bij uitrekking tot meer dan drie maal de oorspronkelijke afmetingen. De inkt bevat zilvervlokken, organisch oplosmiddel, fluorrubber en een fluorhoudende oppervlakte-actieve stof.
De onderzoekers maakten een polsband-sensor voor spieractiviteit door elastische geleiders op textiel voor sportkleding te printen en deze te combineren met een organische transistorversterker. De sensor bevat negen elektrodes in een 3 x 3 raster waarmee de door de spieren opgewekte elektrische signalen over een gebied van 4 x 4 cm kunnen worden gedetecteerd.

Foto: Someya Laboratory