Radarscanner voor robots

4 april 2016, 10:29
Radarscanner voor robots
Radarscanner voor robots
In industriële omgevingen worden steeds meer robots toegepast. Daarbij is het belangrijk dat de veiligheid van mensen in de buurt van zulke robots altijd gegarandeerd wordt. Gewoonlijk worden laserscanners gebruikt om de nabijheid van personen te detecteren, maar die functioneren niet optimaal onder alle omstandigheden. Wetenschappers van Fraunhofer hebben een nieuwe 360°-radarscanner ontwikkeld, die veel nauwkeuriger werkt.

De radarscanner werkt in het mm-bereik en de zend- en ontvangsignalen worden met behulp van numerieke algoritmes verwerkt. Daarmee is het mogelijk om niet alleen de afstand en positie van een persoon te bepalen, maar ook zijn snelheid. Door het gebruik van millimetergolven heeft de radar geen last van stof of rook. Zelfs wanneer een persoon zich achter kisten of dozen bevindt, kan de radar hem nog waarnemen.

Tot nu toe waren dergelijke radarsystemen zeer duur en omvangrijk. De nieuwe scanner is slechts 20 cm in diameter en 70 cm hoog. In de voet van het apparaat bevindt zich de hoogfrequent-elektronica. Een draaiende spiegel aan de bovenzijde zorgt voor een scanbereik van 360°. De scanner heeft een resolutie van minder dan een micrometer.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items