De Raspberry Pi Foundation heeft de lancering bekendgemaakt een innovatieve toevoeging om de functionaliteit van de Raspberry Pi 5 uit te breiden. Deze nieuwe add-on maakt het mogelijk om M.2 apparaten, zoals NVMe-SSD's en AI-accelerators, aan te sluiten op de PCIe 2.0 interface van de Raspberry Pi 5, waarmee transfersnelheden tot 500 MB/s mogelijk zijn.
 
Raspberry Pi M.2 HAT+
Raspberry Pi M.2 HAT+

Belangrijkste eigenschappen en ontwerp

De M.2 HAT+ doet dienst als mechanische adapter door de 16-pins 0.5mm-pitch FPC-connector van de Raspberry Pi 5 om te zetten naar een M.2 M-key edge-connector. Hij ondersteunt apparaten in de vormfactoren 2230 en 2242 en kan tot 3A vermogen leveren aan aangesloten randapparatuur. Dit zorgt voor compatibiliteit met een breed scala aan hoogwaardige componenten, waardoor het een essentiële tool is voor zowel hobbyisten als professionals.

Verbeterde connectiviteit

De M.2 HAT+ voldoet aan de Raspberry Pi HAT+ specificatie en is ontworpen voor naadloze integratie met de Raspberry Pi 5. De HAT wordt automatisch herkend door de nieuwste Raspberry Pi software en firmware, wat het installatieproces vereenvoudigt. Hij heeft ook power- en statusleds voor duidelijke statusindicaties tijdens gebruik.

Ontwikkeling en compatibiliteit

De lancering van de M.2 HAT+ is het resultaat van uitgebreid testen en verbeteren, en het gerucht deed al de ronde op exposities en evenementen, in elk geval sinds halverwege 2023. Het engineering team van Raspberry Pi heeft ijverig gewerkt aan de compatibiliteit met een reeks van NVMe-drives en andere randapparatuur. Gedurende het ontwikkelingsproces heeft het team talloze problemen aangepakt, zoals problemen met de startup-timing in de firmware van NVMe-drives, om een betrouwbare performance te garanderen van de BCM2712 PCIe-controller op de Raspberry Pi 5.
 
Raspberry Pi M.2 HAT+ PCIe Cable
De Raspberry Pi M.2 HAT+ wordt aangesloten op de Raspberry Pi 5 met deze 30 mm lange, 16-pins PCIe-kabel.

Extra accessoires

De M.2 HAT+ wordt geleverd met een complete set accessoires, waaronder een flexkabel, een 16 mm stapelheader, afstandhouders met schroefdraad, schroeven, en een gekartelde bevestigingsschroef. Deze onderdelen maken het installeren makkelijk en zorgen ervoor dat de M.2 HAT+ stevig kan worden bevestigd aan de Raspberry Pi 5, zelfs als daar de Raspberry Pi Active Cooler op zit.

Belangrijkste eigenschappen en specificaties:

  • Single-lane PCIe 2.0 interface met een maximum transferrate van 500 MB/s
  • Levert tot 3A aan aangesloten M.2-apparaten
  • Heeft power- en statusleds
  • Voldoet aan de Raspberry Pi HAT+ specificatie
  • Compleet met flexkabel, 16mm GPIO-stapelheader, afstandhouders met schroefdraad, schroeven, en een gekartelde schroef voor bevestiging van de drive
  • M.2 M-key socket voor 2230- of 2242-modules (sorry, 2280-modules, jullie mogen niet meedoen)
 
NVME 2280 trying to squeeze into the Raspbery Pi M.2 HAT+
Alleen de vormfactoren 30 mm (2230) en 42mm (2242) worden hier mechanisch ondersteund.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Raspberry Pi!
 

Beschikbaarheid op lange termijn

Het zou geen Raspberry Pi-productaankondiging zijn zonder hun gebruikelijke belofte voor ondersteuning op de lange termijn. Daarom blijft de M.2 HAT+ in productie tot ten minste januari 2032, zodat gebruikers nog tot in het volgende decennium over deze uitbreiding kunnen beschikken. Bovendien heeft de Raspberry Pi Foundation gedetailleerde schema´s en documentatie ter ondersteuning van verdere innovatie en ontwikkeling binnen de Raspberry Pi-community.

Het uitbrengen van de M.2 HAT+ vergroot niet alleen de mogelijkheden van de Raspberry Pi 5, maar vormt ook de basis voor een breder ecosysteem van hoogwaardige PCIe-accessoires.

Vertaling: Jan Mulder