Record: Kleinste computer ter wereld

27 juni 2018, 10:55
Kleinste computer ter wereld: Joseph Xu / University of Michigan
Kleinste computer ter wereld: Joseph Xu / University of Michigan
Een team van de ECE (Electrical & Computer Engineering) van de University of Michigan heeft de waarschijnlijk op dit moment kleinste computer ter wereld gebouwd: in vergelijking met zijn lengte van maar 0,3 mm ziet zelfs een rijstkorrel eruit als een berg.

IBM is het niet eens met dit record. Zij maken zelf aanspraak op het record met een miniatuurcomputer die een permanent geheugen heeft: bij het uitschakelen behoudt hij zowel zijn software als de data, terwijl het apparaatje uit Michigan bij elke keer inschakelen opnieuw met bits & bytes moet worden gevoerd. Aan de andere kant verhoudt de dwerg van IBM met zijn 2 x 2 x 4 mm vergeleken met de „Michigan Micro Mote“ zich als een desktop-PC tot een iPhone.
David Blaauw van de ECE zei daar in elk geval het volgende over: „Wij weten zelf ook niet zeker, of we dit werkelijk een computer moeten noemen of niet.“ Naast het RAM en fotovoltaïsche componenten beschikken deze computers over een processor en draadloze interfaces voor data-overdracht. Omdat de computer te klein is voor gewone antennes, werkt de communicatie in plaats daarvan met zichtbaar licht. Een basisstation levert dus het licht voor de voeding en voor de dataverbinding. Daarnaast ontvangt het ook nog optische signalen van de kleine computer.

Eén van de grootste uitdagingen bij de fabricage van deze computer was een zo gering mogelijk stroomverbruik, hoewel de behuizing transparant moest zijn. Het licht van het basisstation en van de zend-LED die hoort bij het apparaat zou in de grenslagen in het silicium weleens spanningen kunnen genereren. Daarom moesten nieuwe manieren worden gevonden om hardware te ontwikkelen, die weinig stroom verbruikt, maar toch ook tegen licht kan. Om dat te bereiken, werden bijvoorbeeld diodes, die als kleine zonnecellen zouden kunnen werken, vervangen door geschakelde condensatoren.

Het apparaat is bedoeld voor gebruik als precisie-temperatuursensor: het zet temperaturen om in lichtimpulsen met verschillende breedte. Het basisstation ontvangt die pulsen. Daardoor kan de computer temperaturen meten in piepkleine gebieden, zoals bijvoorbeeld in een klompje van cellen, met een fout van ongeveer 0,1 °C. Er zijn namelijk onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat tumoren warmer zijn dan normaal weefsel, doordat ze een hogere stofwisseling hebben. Het ontbreekt nog aan voldoende meetgegevens om dit te bewijzen.

Het systeem werd op de 21 juni 2018 gepresenteerd op een symposium over VLSI-technologie en schakelingen.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items