Record: Snelste CO2-sensor ter wereld (verbruikt maar 35 mW)

19 september 2017, 20:53
Afbeelding: Gas Sensing Solutions
Afbeelding: Gas Sensing Solutions
Gas Sensing Solutions uit Cumbernauld in Schotland claimt een snelheidsrecord voor zijn SprintIR6S non-dispersieve infrarood (NDIR) CO2-sensor: tot wel 20 metingen/s in het bereik van 0-10% CO2 met 0,1 liter doorstromend gas per minuut.

De sensor werkt inwendig met een differentiële lichtabsorptiemeting tussen licht met een golflengte van 4,2 μm en 4,4 μm.

De sensor heeft een diameter van 23,8 mm en is 24 mm hoog. Hij verbruikt slechts 35 mW bij een voedingsspanning van 3,25 tot 5,5 V. Er zijn ook varianten verkrijgbaar die zijn geoptimaliseerd voor concentraties van 0-100%.

Toepassingen zijn onder meer voedselverpakkingsmachines, waar hoge concentraties van CO2 worden gebruikt om luchtdicht verpakt vlees en salades langer vers te houden, aldus GSS.

Voor lage concentraties heeft GSS een assortiment van CO2-sensoren voor de omgevingslucht die werken in het concentratiebereik van 0 tot 1%.  Deze zijn zo energiezuinig dat ze tien jaar kunnen werken op één batterij.

Toename in het CO2-niveau kan al snel een negatief effect hebben op mensen, waarbij de alertheid steeds meer in gevaar komt. Een CO2-niveau van 400 ppm wordt beschouwd als het normale atmosferische niveau en de effecten beginnen al bij 1000 ppm: slaperigheid en gapen. Bij grotere concentraties is er kans op duizeligheid, bewusteloosheid en dodelijke ongevallen.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items