Record: Ultra-highspeed-camera

6 februari 2018, 12:45
Camera Phantom v2640. Afbeelding: Vision Research.
Camera Phantom v2640. Afbeelding: Vision Research.
Alleen de technische gegevens zijn al indrukwekkend: de firma Vision Research heeft met de Phantom v2640 de snelste videocamera ter wereld gepresenteerd. Hij kan maximaal 11.750 fps vastleggen in kleur of 25.030 fps in zwart/wit. Het oplossend vermogen is maximaal 2.048 x 1.952 pixels.
 
Bij het grootste oplossend vermogen is het aantal beelden per seconde weliswaar „slechts“ 6.600, maar dat is altijd nog voldoende voor een meer dan honderdvoudig vertraagde weergave. Als het oplossend vermogen wordt teruggebracht tot HD (1080p) haalt hij met 11.750 fps een heel aanzienlijke snelheid. Echt heftig wordt het pas, als met behulp van binning in Z/W-modus maximaal 25.030 fps worden gehaald. In vergelijking met de 24 fps van veel films is daarmee een meer dan duizend maal vertraagde weergave mogelijk!
Natuurlijk rijst de vraag, wat je met zo’n camera eigenlijk kunt doen. Behalve in de wetenschap en het materiaalonderzoek is de snelheid zelfs voldoende om geluidsbewegingen vast te leggen met een grote resolutie. Bij basluidsprekers zouden we heel goed kunnen zien, hoe stabiel het membraan is en waar, hoe en onder welke omstandigheden er partiële trillingen ontstaan. Alleen voor tweeter bij de bovenste gehoorgrens is hij nog niet snel genoeg. ;-)
Maar in een soort van „brievenbusmodus“ van 1.792 x 8 pixels wordt een ongelooflijke 303.460 fps gehaald. Dat is voldoende voor tweeters, al is het dan bijna eendimensionaal...
 

Een met water gevulde ballon spat uit elkaar. Video: Vision Research.
 
En er is technisch nog meer indrukwekkends aan deze camera: alleen al aan de pixelrate van maximaal 26 Gpx/s kunnen we zien dat er extreem snelle elektronica in moet zitten. De resulterende datasnelheid ligt ver in het GB/s-bereik. Dus heeft de camera ook een enorme interne framebuffer nodig om meer dan een paar ms te kunnen vastleggen. Voor dat doel is maximaal 288 GB RAM ingebouwd, voldoende voor een opnameduur van 7,8 s. Natuurlijk is er een snelle Ethernet-interface voor 10 Mb/s voor de dataoverdracht en er zijn nog meer aansluitingen. Voeden uit een accu zal niet gemakkelijk zijn: Als de camera in werking is, verbruikt hij een elektrisch vermogen van 280 W. En voordat u het vraagt: over de prijs is nog niets bekend...
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items