Elektor Team

Rekbaar metaaldraad wordt acht keer langer

10 december 2013, 14:37
Rekbaar metaaldraad wordt acht keer langer
Rekbaar metaaldraad wordt acht keer langer

Onderzoekers van de North Carolina State University hebben geleidende draden gemaakt die tot acht keer hun oorspronkelijke lengte kunnen worden uitgerekt en daarbij nog steeds een hoge elektrische geleidbaarheid hebben. De draden kunnen worden gebruikt voor toepassingen variërend van hoofdtelefoons tot opladers voor mobiele telefoons, en zijn volgens de onderzoekers ook geschikt voor verwerking in ‘elektronische’ kleding.

 

De draden bestaan uit een holle polymeervezel waarvan de kern is opgevuld met een vloeibare metaallegering. De vezel kan worden uitgerekt tot vele keren de oorspronkelijke lengte en behoudt hierbij een goed elektrisch geleidend vermogen. Dit is een verbetering ten opzichte van andere rekbare draden waarbij metalen geleiders in een polymeer zijn ingebed. Hogere geleidbaarheid betekent in dat geval vermindering van de elasticiteit. Bij de door de onderzoekers gebruikte samenstelling van de draden blijft het metaal gescheiden van het polymeer waardoor dit compromis niet optreedt.

 

Het fabricageproces van de draden is vrij eenvoudig, en de onderzoekers werken nog aan een oplossing voor het probleem dat de draden bij beschadiging kunnen gaan lekken.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items