Retro-klok met enorme displays uit een flipperkast

27 december 2018, 09:00
Pinball Clock - Elektor-TV
Binnenkort in Elektor Magazine!
Een display dat onmiskenbaar “retro” genoemd mag worden en wordt toegepast in een modern apparaat, valt natuurlijk op. Dit hybride apparaat zal dan ook veel belangstelling trekken. Als Elektor op een elektronicabeurs zo’n constructie presenteert, zullen alle voorbijgangers, leken zowel als ervaren elektronici, stoppen om ernaar te kijken. Je ziet dan stralende gezichten, zelfs bij hun echtgenotes! Ze begrijpt er misschien niets van, maar we kunnen toch haar gedachten raden: "Hé, dat turquoise van die displays zou heel goed staan bij het blauw van de gordijnen in onze huiskamer!"

Wife Acceptance Factor

Als Elektor een project publiceert dat werkt met Nixie-buizen of een fluorescentiedisplay, is het altijd heel populair. Natuurlijk willen we graag wat afwisseling bieden, dus zoeken en vinden we soms heel exotische varianten. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een buitenthermometer die werkte met een gerecycled elektromechanisch display uit een flipperkast (zie de link onder de video).
Hier is een nieuw klok-project dat ook gebruik maakt van puntentellerdisplays uit een flipperkast. Succes gegarandeerd! Zoals u zult merken, levert dit display niet alleen een visueel schouwspel, maar ook een retro-geluid op. Helaas is dat vaak een probleem voor de beroemde WAF, waarmee onze publicaties soms in aanvaring komen, hoewel we toch altijd ons best doen om daar rekening mee te houden.
 

In afwachting van de gedetailleerde beschrijving van deze klok met elektromechanische displays uit een flipperkast dat binnenkort zal verschijnen in Elektor Magazine (misschien komt er ook een kit om hem gemakkelijk te kunnen nabouwen) kunt u uw geheugen alvast opfrissen met het artikel over de Thermometer met flipperkast - cijferwielen uit april 2012. Het idee om een flipperdisplay te gebruiken werd geboren om te voorzien in een heel specifieke behoefte:  een openluchtzwembad moest worden voorzien van een indicatie van de watertemperatuur. En die weergave moest leesbaar zijn van een afstand van meer dan tien meter, in de volle zon. Bovendien moest hij zo weinig mogelijk energie verbruiken. Dat is gelukt: als de temperatuur eenmaal op het display staat, is het energieverbruik nul, maar de temperatuurweergave blijft zichtbaar en leesbaar. Er is geen batterij of accu, geen spanningsregelaar, en geen onderhoud nodig. Het kostte een flinke speurtocht, voordat dit idee van een flipperdisplay werd gevonden. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items