Review: M5Stack – ESP32-protypes maken met het oog op de eindgebruiker

24 juli 2018, 08:27

M5Stack is een ESP32-ontwikkelsysteem

Als u ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in microcontrollers, hebt u vast weleens gehoord van de ESP32, het hart en brein van de M5Stack. Dat is een bijzonder krachtige, maar toch goedkope chip die WiFi en Bluetooth aan boord heeft. Het afgelopen jaar is die enorm populair geworden. Hij is gemakkelijk te programmeren met de bekende Arduino-IDE.

 
M5Stack insides
Het inwendige van de M5Stack.

Een andere aanpak

Ontwikkelkaarten voor microcontrollers zijn tegenwoordig meestal kleine kaartjes met pinheaders die in een breadboard of op een printplaat kunnen worden gestoken. De M5Stack die we in dit artikel bekijken heeft een andere aanpak: de projecten die ermee ontwikkeld worden, zijn meteen afgeronde producten. Dat is mogelijk doordat de ontwikkelkaart al is ingebouwd in een fraaie behuizing met een grafisch display, drukknoppen, microSD-slot, USB-C, luidspreker en uitbreidingsconnectors.

De hoofdmodule bestaat uit een 13 mm hoog vierkant kastje van plastic met zijden van 54 mm lang. Als we de module ondersteboven houden, zien we de print. Die is niet zo dicht bestukt als je zou verwachten. De ESP32 en zijn externe flashgeheugenchip van 4 MB gaan schuil onder een metalen afscherming; de andere IC’s zijn voor de voeding, USB en audio. Het SPI-display (met een ILI9341) is aangesloten met een platte kabel die aan de achterkant van de print is gesoldeerd.

 
M5Stack GPS module
Voeg lokalisatie toe aan uw stack met de GPS-module.

Modules stapelen

Als de hoofdmodule alles bevat wat u nodig hebt, kunt u de module afsluiten met een bodemplaat. De standaard bodemplaat heeft uitbreidingsconnectors waarmee allerlei I/O-pennen van de ESP32 toegankelijk zijn. Er zit ook een heel kleine LiPo-accu in. Maar er zijn ook ander modules verkrijgbaar, met functies als LoRa, GSM of GPS. Voor combinatie met zelfontworpen schakelingen is er een proto-module.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items