Review: NAKED Proto & PCB Proto

25 februari 2016, 11:01
Review: NAKED Proto & PCB Proto
Review: NAKED Proto & PCB Proto
‘Vroeger’ maakten we als elektronici wel vaker zelf printjes in onze etsbak. We zien dat deze gewoonte echter steeds minder gebezigd wordt. Velen hebben geen zin meer in ‘die vieze chemicaliën’ en stappen over naar zogenaamde ‘proto-service’-diensten: professionele PCB-fabrikanten die een ‘pool’ aanbieden waarbij men voor een schappelijke prijs mee kan liften met de gebruikelijke productie en zodoende een professioneel gefabriceerde print ontvangt.

De PCB Proto-service die Eurocircuits –hofleverancier van Elektor– aanbiedt, presenteert hiervoor uitgebreide opties. Zo kunt u via de Price calculator direct de prijs zien die afhankelijk is van de gewenste printeigenschappen en de termijn waarop u uw print wilt ontvangen. Een 4-laags print is natuurlijk duurder dan een 2-laags print en de afmetingen spelen ook een grote rol. En als u een vergulde of verzilverde afwerking wenst, kost dit meer dan een standaard HAL Leadfree finish. Het programma schakelt in dat geval over naar de Standard Pool, waarbij u uw PCB volledig naar eigen wens kunt laten fabriceren en geen concessies hoeft te doen.

Een zeer handige en nuttige functie vindt u achter de knop Analyse your data. U uploadt eenvoudig uw data in Gerber- of Eagle (v6)-formaat en controleert deze vrijwel direct met de PCB Visualizer. Dit online programma toont u waar de eventuele knelpunten zitten en of uw data correct geïnterpreteerd wordt door de software voor de productiemachines. Zo krijgt u snel en concreet te zien of u uw print goed ontwerpen hebt en voorkomt u vervelende verrassingen achteraf. En natuurlijk wordt uw print nog vóór de productie handmatig door een specialist gecontroleerd op mogelijke problemen.

De PCB Visualizer staat u ook toe wijzigingen aan te geven in de opbouw van de print. Zo kunt u zelf onder andere bepalen welke kleur soldeermasker u wenst en hoe dik het printmateriaal en de koperlaag dienen te zijn. U kunt zelfs de PCB Pixture-technologie toepassen, waarbij u een afbeelding op de print kunt laten drukken.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items