Review: Raspberry Pi 3 Kodi/XBMC Media Speler

22 september 2016, 00:00
Review: Raspberry Pi 3 Kodi/XBMC Media Speler
Review: Raspberry Pi 3 Kodi/XBMC Media Speler
Deze keer nemen we nu eens geen meetapparaat of development-board onder het vergrootglas, maar we doen een praktijktest met de mediaspeler-set op basis van een Raspberry Pi 3, die al enige tijd met succes in de Elektor Shop wordt verkocht. Biedt deze kit echt waar voor zijn geld en is de Kodi-mediaspeler werkelijk zo handig en fijn als iedereen beweert?
De kit bevat een Raspberry Pi 3, een stevige behuizing, een 2 A netadapter, een vrij korte HDMI-kabel en een snel microSD-kaartje (klasse 10) met daarop voorgeïnstalleerd een versie van OpenElec met allerlei addons en andere extra’s.
 

OpenElec

Wat is OpenElec eigenlijk? Om daar een antwoord op te geven, gaan we eerst even terug naar Kodi (vroeger XBMC geheten). Kodi is een universele open-source media-speler die beschikbaar is voor diverse operating systemen, zoals Windows, Linux, iOS en Android. Kodi speelt vrijwel alle gangbare audio- en video-formaten probleemloos af en kan door de gebruiker bijna eindeloos geconfigureerd worden. Je kunt haast alles aanpassen. Een van de sterkste punten van Kodi/XBMC is de mogelijkheid om addons toe te voegen, waarmee de functionaliteit kan worden vergroot of toegang kan worden verkregen tot externe mediabronnen via Internet (zowel legale als illegale). Om Kodi ook te kunnen gebruiken op minder krachtige hardware, heeft men OpenElec ontwikkeld. Dit is een versie van Kodi die onder Linux draait, maar waarbij alle overbodige delen van Linux zijn verwijderd om Kodi zo vlot mogelijk te laten lopen. Dit was vooral voor de eerste RPi’s een uitkomst, want deze waren niet zo snel. Met de huidige versie 3 van de RPi zou dat niet meer zo’n probleem zijn, maar met OpenElec heb je geen overbodige ballast en het draait dan ook heel snel op een RPi 3.
 

Starten

Aansluiten en opstarten is zo gebeurd. SD-kaartje erin (en liefst niet meer eruit halen, want dat is nogal een gefriemel als de RPi in zijn behuizing zit), HDMI-kabel tussen RPi en TV of surround-receiver, voedingsadapter aansluiten en meteen begint OpenElec op te starten, dat gaat heel rap op een RPi 3. Bij het systeem op het meegeleverde kaartje is al alles vooringesteld, u moet wel nog de gegevens van het draadloze netwerk invoeren bij de instellingen (OpenElec heeft daarvoor een apart configuratiemenu). Daarna is de mediaspeler klaar voor gebruik. Voor het bedienen van de speler kunt u gebruik maken van een app op uw telefoon, maar het handigste vind ik om gewoon de afstandsbediening van de TV te gebruiken. Als uw TV CEC ondersteunt, dan sluist deze na het opstarten van OpenElec alle ontvangen IR-commando’s door naar de RPi. Normaal staat deze functie al aan, maar u kunt dit bij de instellingen aanpassen.
De bediening van de speler verloopt heel soepel en de muis beweegt nu vlot over het scherm. Dat vond ik bij de originele RPi en ook nog een beetje bij de RPi 2 toch wel storend traag.
Ik ben inmiddels verslaafd geraakt aan de programmeerbare skip-functie in Kodi/OpenElec. Je kunt door eenmaal drukken op rechter of linker cursor-knop op de afstandsbediening een instelbare tijd vooruit of achteruit springen en door meermaals drukken een andere instelbare tijd. Heel handig om snel door een slappe dialoog in een film te springen of een reclameblok over te slaan!
De videoweergave is uitstekend en afgezien van een enkel exotisch WMV-formaat ben ik nog niks tegengekomen dat OpenElec niet afspeelt. De videokern is – voor zover mij bekend – identiek aan die in de vorige RPi-versies, de rekenkracht is ruim voldoende voor full-HD. Normaal heb ik aan de speler een externe 2,5”-harddisk van 2 GB hangen met mijn favoriete video’s en muziek, maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een NAS in je netwerk. Via de voorgeïnstalleerde addons heb je daarnaast een grote keuze aan allerlei materiaal dat op Internet beschikbaar is. YouTube, allerlei uitzending-gemist-diensten en nog veel meer leuke websites zijn zo toegankelijk.
 

Conclusie

Deze Openelec-mediaspeler is een uitstekend apparaatje dat zijn werk uitstekend doet voor een heel leuke prijs. Ik heb maar twee negatieve punten kunnen vinden en die wegen niet zwaar. Ten eerste zijn de instellingen (vooral in het begin) nogal onoverzichtelijk en is de toelichting bij sommige functies niet altijd duidelijk – het zijn er zoveel dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Maar dankzij de voorgeïnstalleerde versie van OpenElec die in dit pakket wordt geleverd, hoef je daar eigenlijk ook bijna niks meer aan te doen. Ten tweede mis ik toch een echte aan/uit-knop. Nu moet je de speler via het menu uitschakelen en dan de stekker er uit trekken. Ja, je kunt hem wel aan laten staan omdat hij zo weinig energie verbruikt, maar ik zet mijn apparaten in huis graag echt uit!
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items