De SmartPi verbinden met een netwerk

Alle connectors van de RPi zijn toegankelijk in de SmartPi, inclusief de Ethernet-connector. Nadat ik de SmartPi via een kabel met mijn router had verbonden, verscheen hij in de lijst van DHCP-clients. Ga met een browser naar poort 1080 op dat adres en de SmartPi-gebruikersinterface verschijnt.

 
De SmartPi ziet 230 V op al zijn inputs hoewel er niets is aangesloten?

Helaas staat mijn router ver van de meterkast, dus WiFi zou wel handig zijn. Of en hoe dat mogelijk is, is nergens te vinden. De RPi3 wordt geleverd met WiFi, dus ik besloot hem via SSH te configureren en te zien of dat zou lukken (gebruikersnaam en wachtwoord zijn vermeld in de handleiding).

SmartPi & WiFi

Maak verbinding met de SmartPi via SSH met PuTTY (of een andere SSH-client) en bewerk het bestand ‘wpa_supplicant.conf’ met het commando
 
sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Voeg het volgende toe bij het einde van het bestand (vervang mySSID & myPassPhrase door uw SSID en uw wachtwoord):
 
network={
    ssid="mySSID"
    psk="myPassPhrase"
    key_mgmt=WPA-PSK
}
 
Druk op Ctrl-O en daarna op de Entertoets om het bestand op te slaan, druk dan op Ctrl-X om de editor te verlaten. Maak de Ethernet-kabel los en start de SmartPi opnieuw op. Nu is hij bereikbaar via WiFi. (Waarom hebben ze dat in vredesnaam niet gedocumenteerd?)

Veranderen van het wachtwoord van de SmartPi

Nu we toch bezig zijn met het configureren van de RPi, kunnen we net zo goed even het wachtwoord veranderen. Dit wordt sterk aanbevolen door de SmartPi-mensen, maar, opnieuw, nergens wordt uitgelegd hoe je dat moet doen. Hier is het geheim. Start de SSH-client (alweer) en maak verbinding met de SmartPi. Start dan het Raspberry Pi configuratietool met:
 
sudo raspi-config

Kies dan ‘Change User Password’ en voer een nieuw wachtwoord in.

De SmartPi verbinden met de netspanning

Ook op dit punt is de documentatie niet erg behulpzaam. Hoe de inputs van SmartPi corresponderen met de drie fases en de nullijn, staat niet op de SmartPi en ook niet in de handleiding. Gelukkig staan op de website wel foto’s met namen bij de inputs.

 
Als ze dit nou eens op de behuizing hadden gedrukt...

De SmartPi die we voor de evaluatie gebruikten, werd geleverd met drie stroomsensoren. Mijn huis heeft maar een enkelfasige aansluiting. De stoppenkast heeft twee groepen, dus ik zette op elke groep één stroomsensor. De derde sensor bevestigde ik aan de draad die naar de warmwatermaker gaat (in de tweede groep). Ik heb de drie spanningsinputs met elkaar verbonden en ze op een zekering aangesloten.