De gratis online PCB-controle en -bewerkingsgereedschappen van Eurocircuits zijn niet alleen nuttig en praktisch, ze bieden ook mogelijkheden om printen leuker te maken. In dit artikel gaan we kijken naar een speciale functie bij Eurocircuits: de “PIXture”, een op een print gedrukte afbeelding. Het werkt bijna net zoals een afdruk van een zwart-witfoto in een krant.

Door het drukken van kleine punten van verschillend formaat (ditheren) ontstaan contrasten waarmee we foto’s kunnen afdrukken op een print. Hoewel u deze functie niet vaak zult gebruiken, is het wel een leuke manier om een opvallende print te maken. PIXtures kunnen zowel in zwart op wit als in zwart op goud worden gedrukt, wat heel stijlvolle kaarten oplevert.

 
access to the wizard is in the PCB Definition header
Klik op de knop PCB PIXture om de wizard te openen.

Open de PCB PIXture-editor

Om aan de slag te gaan met PIXtures moet u, uiteraard, eerst een printontwerp uploaden door te klikken op de knop ‘Analyse your data’, zoals beschreven in eerdere artikelen. Als PCB Visualizer zijn werk heeft gedaan (en hopelijk een groen vinkje laat zien), kunt u het ontwerp openen en omlaag scrollen naar ‘PCB definition’. In de header vindt u een knop met het opschrift ‘PCB PIXture’. Klik daarop om de wizard te starten. U krijgt eerst de vraag op welke kant u de PIXture(s) wilt gaan plaatsen (boven, onder of beide) en daarna moet u kiezen of er een soldeermasker op de andere kant van de kaart moet komen. Dan opent de PCB PIXture-editor.

 
eurocircuits pcb pixture editor
De PCB PIXture-editor is klaar voor uw creatieve input.

Drie soorten PIXtures

Aan de rechterkant van het scherm worden drie soorten PIXtures voorgesteld:
  1. maskPIXture
  2. goldPIXture
  3. goldLogo
De eerste twee produceren een in twee kleuren geditherde afbeelding van het plaatje, op dezelfde manier als zwart-witfoto’s worden afgedrukt in een krant. De maskPIXture wordt in zwart-wit afgedrukt als een soldeermaskerlaag en heeft geen effect op de elektrische eigenschappen van de kaart of op het soldeerproces.

Voor een goldPIXture wordt een gouden afwerklaag aangebracht op de print en daarna wordt de afbeelding in het zwart geditherd op een soldeermaskerlaag. De kaart wordt afgemaakt met een doorzichtig soldeermasker.

 
goldPIXture
Een goldPIXture op de onderkant.

Een goldLogo tenslotte is een niet-geditherde afbeelding in twee kleuren zonder transparantie, bedoeld voor vectortekeningen en tekst en wordt op dezelfde manier gefabriceerd als een goldPIXture.