Problemen met de opbouw

Toen de eerste F800’s aankwamen in het Elektor-magazijn, ging het koppelen van de slurf aan het koppelstuk een keer helemaal mis. Ik duwde veel te hard bij het insteken van de slang in het koppelstuk. De slurf maakte een geluid dat “heel anders klonk dan de bedoeling was” en toen bleek er een 10 mm lange scheur in te zitten. Ik heb geprobeerd om er een foto van te maken. Mijn verontschuldigingen voor de slechte lichtcondities in het magazijn.

Omdat ik bang was voor nog meer schade, onderzocht ik zorgvuldig de slurf van het exemplaar dat ik wilde reviewen. Ik ontdekte dat er een klein uitsteeksel aan het einde van de slurf zat en dat de oppervlakte ruw was. Hij was ook gewoon iets te groot voor het gat waar hij in moest passen. Ik heb het opgelost met wat schuurpapier (korrelgrootte 80 of zo) en een grove vijl. Zo heb ik de omtrek van de kraag iets kleiner gemaakt en natuurlijk ook het uitsteeksel aangepakt. Nu kreeg ik een mooie “klik” en stak de slurf stevig in het koppelstuk. Als de slurf eenmaal is vastgeklikt in het koppelstuk is hij, door hard te trekken, ook weer los te koppelen.

Conclusie

De F800 is een prettig en gemakkelijk te gebruiken instrument, hoewel ik vind dat hij er wat saai uitziet. De aan/uit-schakelaar op de voorkant van de F800 werkt ook als een 3-standenschakelaar voor de zuigkracht: (1) groen; (2) blauw; (3) rood. Ik vond het geluidsniveau aanvaardbaar maar het apparaat is niet zo stil dat ik het urenlang aan zou laten staan, zelfs niet de op de laagste stand. Er zitten toch al zoveel ventilatoren in mijn klassieke meetapparatuur.
Ik heb de F800 in tabletop-modus gebruikt voor reparatiewerk aan een kleine thermostaatprint waarop onlangs enkele tantaalelco’s waren ontploft! En in de “slurf”-modus heb ik gewerkt aan een voeding die zo groot en zwaar was, dat ik liever de slurf telkens verplaatste naar de plek waar ik bezig was, dan het monster te moeten omdraaien op mijn werkbank.
De flexibiliteit van het gereedschap is echt te danken aan de slurf. Het mondstuk kan vlakbij het soldeerwerk of gewoon erboven worden geplaatst op zo’n manier dat het niet in de weg zit om het werkstuk te zien. De F800 is te gebruiken zonder slurf, maar dan biedt hij weinig of geen voordelen in vergelijking met andere, goedkopere apparaten met een actief koolstoffilter.  Het is de slurf die de F800 echt verheft boven andere horizontale zuigers, maar hij haalt niet de prestaties van een professionele hangende afzuiginstallatie.
 
De Waterun F800 Fume Extractor kost €295.95 incl. BTW, exclusief verzendkosten en is verkrijgbaar in de Elektor Store als product nummer: 18450.