Reviews van de PeakTech 6225: maak uw eigen afweging

31 januari 2019, 11:07
Bij de aanschaf van een labvoeding kan de elektrotechnicus eigenlijk niet meer om de testverslagen op YouTube heen. Dat geldt trouwens voor de meeste apparaten die u voor uw thuislab zou willen aanschaffen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om de geteste apparatuur domweg af te kraken, maar dat is wel iets waar het YouTube-publiek van smult. Sommige testers hebben dat soort negatieve reviews verheven tot hun persoonlijke stijl.
Het is aan ons als kijker om te oordelen of we te maken hebben met een eerlijke review of met een karikatuur. Het is niet gemakkelijk om een goede review te maken, dat is echt een vak apart.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

Vorige week presenteerde mijn collega Clemens Valens hier een review van de laboratoriumvoeding PeakTech 6225. Zijn oordeel was in grote lijnen positief. In grote lijnen, omdat je van een labvoeding niet alles tegelijk kan verwachten: geruisloos en nauwkeurig, een flinke maximale stroom van 5 A en een comfortabel regelbare spanning van 0 tot 30 V (en natuurlijk een stroombegrenzing) met een prijs ruim onder € 100, dat is al een enorme prestatie! Natuurlijk kun je wel gaan vergelijken met een apparaat dat twee keer zoveel kost, dat lastiger te bedienen is of een ventilator heeft die de hele tijd lawaai maakt, maar we moeten redelijk blijven: het gaat erom waar we de voeding voor willen gebruiken en hoeveel geld we ervoor over hebben.

Hoe kom je tot een eerlijke beoordeling?

Ik heb twee video’s gevonden waarin de kleine labvoeding PeakTech 6225 aan de tand gevoeld wordt. In beide video’s komt de reviewer in grote lijnen tot dezelfde conclusies. De interessantste van de twee is natuurlijk die waarin de meeste kritiek wordt geleverd. En het is gefundeerde kritiek, waarbij werkelijk wordt aangetoond en onderzocht wat er aan de hand is. Ook de eindconclusie is goed overwogen en beargumenteerd.
  

Meestal worden in deze rubriek Engelstalige video’s uitgekozen, maar voor onze Nederlandse kijkers hoeft Duits geen al te groot probleem te zijn. Er waren gewoon geen geschikte Engelse video’s te vinden. Gelukkig zijn er veel goede afbeeldingen en de handelingen zijn duidelijk. Mocht het toch lastig te volgen zijn, dan kunt u zich altijd nog behelpen met de ondertiteling en de automatische vertaling.
  

Bij de reviews komen de beperkingen en tekortkomingen van het apparaat uitgebreid aan de orde, maar dat neemt niet weg, dat we ook een goed beeld krijgen van de sterke punten. En bij het eindoordeel moeten we vooral de prijs/prestatieverhouding niet uit het oog verliezen.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items