ARM-gebaseerd computergebruik zet een nieuwe stap naar de toekomst met de release van RISC OS 5.30, met meer dan 670 verbeteringen en nieuwe functies. Haal de Raspberry Pi 3s en 4s maar tevoorschijn — RISC OS liefhebbers hebben reden om te vieren, want versie 5.30 van het iconische besturingssysteem is verschenen. (Natuurlijk ondersteunt het OS ook een paar andere bekende platforms, zoals BeagleBoard). Deze update brengt een groot aantal verbeteringen en nieuwe functies met zich mee, waardoor het een belangrijke mijlpaal is voor zowel gebruikers als ontwikkelaars.

Verbeteringen

  • Er zijn in totaal 347 verbeteringen aangebracht aan het HardDisc4 image en de applicaties, met nog eens 329 verbeteringen aan het ROM-image van het hoofdbesturingssysteem, aangepast aan verschillende hardware configuraties.
  • Bijdragen van verschillende bronnen, waaronder 6 actieve bounties en een toegewijd team van 27 ontwikkelaars op GitLab, hebben deze uitgave aanzienlijk verrijkt.
  • Deze release markeert een mijlpaal voor de OMAP5, die vaak wordt gebruikt met de IGEPv5-hardware, die is overgegaan naar een stabiele release na het oplossen van een kritiek probleem met de video driver.
  • Er zijn 76 bugfixes geïmplementeerd, waarmee al lang bestaande problemen worden aangepakt en de algehele stabiliteit en prestaties van het besturingssysteem worden verbeterd.

RISC OS Pi update

 
RIS OS Pi


Voor gebruikers van Raspberry Pi-computers (met uitzondering van de nieuwe Raspberry Pi 5), biedt het nieuwe RISC OS Pi image verschillende verbeteringen:

  • Toevoeging van de app Ovation Pro desktop publishing van David Pilling.
  • Out-of-the-box Wi-Fi-ondersteuning voor modellen met ingebouwde chips, waaronder 3B, 3A+, 3B+, 4B, 400, Compute Module 4, Zero W en Zero 2W.
  • Integratie van de volledige lees/schrijf editie van SparkFS in de standaard distributie op alle platformen.
  • Updates voor de hele verzameling applicaties die met RISC OS Pi worden meegeleverd, inclusief de nieuwste versie 3.11 van de open-source webbrowser NetSurf.
  • Toolbox broncode voorbeeld voor ontwikkelaars om te verkennen en te gebruiken.
  • Verbeterde welkomstinstructies om nieuwe gebruikers wegwijs te maken in de unieke functies van RISC OS.

Aan de slag

Om de nieuwe functies optimaal te benutten, wordt aanbevolen om eerst de HardDisc4-elementen te installeren, inclusief het bijwerken van de !Boot-app, voordat men overgaat naar de hoofdupdate van het besturingssysteem.

Nieuwe gebruikershandleiding

Tegelijk met de release van RISC OS 5.30 is een nieuwe editie van de gebruikershandleiding verschenen. Deze uitgebreide handleiding beslaat 57 hoofdstukken en behandelt onderwerpen van het formatteren van een NVMe-schijf tot het gebruik van het getinte penseelgereedschap in Paint!

De release van RISC OS 5.30 brengt dit eerbiedwaardige besturingssysteem in 2024, met verbeteringen die zowel nieuwe gebruikers als doorgewinterde veteranen aanspreken. Met een focus op stabiliteit, prestaties en bruikbaarheid is RISC OS nog steeds een aantrekkelijke keuze voor ARM-gebaseerde systemen.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Raspberry Pi!

About RISC OS Open Limited

RISC OS Open Limited (ROOL) is een bedrijf dat is opgericht door een groep mensen die nauw betrokken zijn bij RISC OS-projecten en dat professionele diensten aanbiedt voor de commerciële toepassing van RISC OS. Met een kernteam dat afkomstig is uit het Cambridge Internet Protocol Television (IPTV) ontwikkelingsteam van Pace en eerdere ervaring bij Acorn Computers, is ROOL gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en integreren van producten die gebaseerd zijn op ARM-compatibele processors. ROOL's expertise omvat het helpen van partners en klanten bij het efficiënt integreren, optimaliseren en implementeren van RISC OS-gebaseerde oplossingen om de mark leidende prestaties van de ARM-architectuur te benutten. Daarnaast beheert ROOL de RISC OS bronopening activiteit namens Castle Technology Ltd, als een non-profitonderneming. Voor lezers van het tijdschrift onderstrepen de bijdragen van ROOL de voortdurende ontwikkeling en ondersteuning van het RISC OS-ecosysteem.

Voor degenen die opnieuw beginnen, zijn vooraf geïmplementeerde micro-SD-kaarten voor Pi, Beagleboard en Pandaboard beschikbaar, evenals fysieke ROM's voor de Risc PC/A7000/A7000+.


Vertaling: Willem den Hollander