Robot-insect kan vliegen en landen

23 mei 2016, 13:41
Robot-insect kan vliegen en landen
Robot-insect kan vliegen en landen
Onderzoekers van Harvard University (USA) hebben microrobots ontwikkeld die niet alleen kunnen vliegen, maar ook kunnen landen tijdens hun vlucht om op die manier energie te besparen - net zoals echte insecten dat doen. De naam van de vliegende robotjes: RoboBees.

Bij veel toepassingen is het nodig om een kleine drone langere tijd in de lucht te houden. Daartoe is de beschikbare hoeveelheid energie in de drone echter onvoldoende. Een tussenoplossing is om de drone ergens te laten landen. Dat moet dan wel in elke positie mogelijk zijn. Door goed de natuur te bestuderen en 'simpele' natuurkunde toe te passen vonden de onderzoekers daarvoor een oplossing.

Insecten gebruiken vaak weerhaken of een soort kleefmiddel om aan een muur of blad te blijven hangen, maar die methodes zijn bij een paperclip-grote robot niet bruikbaar. Daarom gebruikten de onderzoekers elektrostatische adhesie om de robot aan een ondergrond te laten hechten. Er is maar een geringe hoeveelheid energie nodig om de aantrekkingskracht van de circa 100 mg wegende robot in stand te houden.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items