Het Fraunhofer Instituut voor fabricagetechnologie en automatisering (IPA) heeft een robot ontwikkeld die zich als een spin voortbeweegt en inzetbaar is voor onderzoek in moeilijk begaanbare en/of levensbedreigende omgevingen zoals die bijvoorbeeld bij een chemische of nucleaire calamiteit kunnen ontstaan. De robot kan worden voorzien van camera’s en meetapparatuur, is licht van gewicht en goedkoop te produceren.

 

De robotspin maakt voor de voortbeweging gebruik van hydraulische balg-gewrichten waarmee de poten door toevoer of afvoer van vloeistof langer en korter kunnen worden gemaakt. Sommige modellen zijn hiermee zelfs in staat om sprongen te maken. Anders dan conventionele mechanische robots kan de robotspin zó goedkoop worden geproduceerd dat deze geschikt is voor eenmalig gebruik. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van ‘selective laser sintering’ (SLS) van plastic. Bij dit 3D-printproces worden dunne lagen polyamidepoeder aangebracht en met behulp van een laser op de juiste plaats gesmolten. Hiermee is het mogelijk om complexe structuren te bouwen.

 

Een prototype van de robotspin zal worden gedemonstreerd op de EuroMold 2011 beurs die van 29 november tot en met 2 december in Frankfurt wordt gehouden.

 

Meer info:
http://www.fraunhofer.de/en/press/research-news/2011/november/high-tech-spider.html