Denis Meyer

Rubik's kubus opgelost in één seconde!

28 januari 2016, 10:23
Behendigheid laat niemand onberoerd. YouTube zit vol met voorbeelden van deze fascinatie. Sommigen demonstreren hun behendigheid op een viool of gitaar, of achter een computer. Anderen in de circuspiste, op een duikplank of op een sportveld, en dan is er ook de behendigheid met Rubik’s kubus. Ongeveer een jaar geleden kwam het snelheidsrecord van het oplossen van de klassieke kubus van 3 x 3 door een mens onder de vijf seconden. Nu heeft een robot dit record verpulverd.

Wat deed je ook al weer in minder dan vijf seconden? Wel, er is nu een robot die dat in slechts één seconde kan. Ongeveer de tijd die nodig is om de kubus in de lucht te gooien en weer op te vangen. 
En het is niet eens zo’n bijzondere robot: vier camera’s, een paar stappenmotoren voor de zes ‘vingers’ die de zijden van de kubus (waar men helaas enkele gaatjes in heeft geboord) verdraaien. Het geheel is verbonden met een Arduino die wordt bestuurd door een pc met Linux en het algoritme van  Kociemba, de man die enkele jaren geleden na tientallen jaren van onderzoek heeft aangetoond dat de kubus vanuit iedere startpositie in minder dan 20 bewegingen kan worden opgelost. 

Het is spectaculair, maar deze vorm van behendigheid doet me weinig. Mijn hart gaat daarentegen sneller kloppen wanneer ik een mens zie die zes seconden nodig heeft om de beginpositie van de kubus in zich op te nemen en deze vervolgens geblinddoekt oplost. 
Gelukkig duren deze hartkloppingen maar 15 seconden.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items