Samsung’s 32-TB-SSD: Het begin van het einde voor de harde schijf

16 augustus 2016, 16:09
Samsung’s 32-TB-SSD: Het begin van het einde voor de harde schijf
Samsung’s 32-TB-SSD: Het begin van het einde voor de harde schijf
De technologische ontwikkelingen gaan sneller en sneller: terwijl Samsung nog sleutelt aan de productie van flashgeheugen met 64 lagen van de vierde generatie, brengt het ook al een SSD op de markt, die met een capaciteit van 32 TB ook de grootste harde schijven ver overtreft. Rest in peace, dear hard-disk...

Het betere is, zoals bekend, soms de vijand van het goede. Wat hebben we allemaal al van de PC-markt zien verdwijnen: Floppy disks, CD’s, DVD ’s en eigenlijk vrijwel alle optische opslagmedia. Nu gaat het laatste opslagmedium met een elektromechanisch binnenwerk voor de bijl: de harde schijf. De grootste momenteel verkrijgbare harde schijven hebben een capaciteit van maar liefst 10 TB. SATA- SSD ’s waren er tot nu toe alleen nog met „slechts“ een capaciteit van 4 TB, natuurlijk ook van Samsung, maar die waren 2,5 keer zo duur als een gewone harde schijf van 10-TB, die 2,5 keer zoveel opslagcapaciteit had. Dat betekende dat de prijs per Megabyte van het flashgeheugen een factor 6 hoger uitkwam. Daar zou nu weleens verandering in kunnen komen:

Samsung presenteert nu namelijk een SSD met de ongelooflijke capaciteit van 32 TB in een 2,5"-behuizing. Op dit moment nog met een SAS-interface voor professionele geheugensystemen en dus ook extreem kostbaar, maar dat zal niet lang zo blijven. Dit geheugenmonster werkt met 512 V-NAND-chips in stapels van 16 lagen met een capaciteit van 1 TB per behuizing! De 32-TB- SSD bevat dus 32 van deze modules. De chips zelf zijn opgebouwd in triple-level-techniek met een interfacesnelheid van 800 Mb/s.
En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kondigt de baas van Samsung’s geheugendivisie Young-Hyun Jun ook nog aan, in 2020 SSD ’s met een capaciteit van 100 TB op de markt te gaan brengen. We kunnen er dus vanuit gaan, dat die goeie ouwe harde schijf het volgende decennium niet meer gaat halen.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items