Scrolling text display - journal lumineux défilant Wi-Fi : 512 LED  & ESP-12F - 160491 -- 18422
Scrollend tekstdisplay met WiFi:
512 LED’s & ESP-12F

Binnenkort in het meinummer
van Elektor Magazine
Over een week of twee, in de volgende editie van Elektor Magazine, kunt u lezen over een nieuw project, waarbij we een tekst laten scrollen over een indrukwekkende rij van acht 8 × 8 LED-matrixdisplays. Het werkt met een ESP-12F WiFi-module (gebaseerd op de ESP8266) die gemakkelijk is te programmeren met de Arduino-IDE. U hoeft dus alleen maar een tekst, snelheid en helderheid naar een ESP8266-webserver te sturen met uw mobiele telefoon of een ander WiFi-apparaat.

Op de projectpagina op de site bij Elektor Labs, kunt u zien hoe een eerdere versie, die werkte met een bedraad netwerk is verbeterd door er een op de ESP8266 gebaseerde draadloze module aan toe te voegen.

LED-matrix

Er zijn veel verschillende types LED-matrix verkrijgbaar, die zich onderling vooral onderscheiden door de oriëntatie. Helaas is die uit de documentatie vrijwel niet af te leiden. We zijn dus gedwongen om de componenten eerst aan te schaffen en aan te sluiten om dat te onderzoeken, terwijl meneer Murphy toekijkt. Om narigheid te voorkomen, presenteert Elektor Labs in de webshop een set van acht van deze componenten (type FC-16).
De LED-matrices worden naast elkaar gemonteerd, waarbij telkens de data-output van de ene wordt verbonden met de data-input van de volgende. De print is daarvoor ontworpen, met een eenvoudige routering en korte lijnen.
 

Materialen

  • ESP-12 WiFi-module
  • 8 x 8 LED-matrix
  • 3,3V-voeding (5 V / 2 A)
De door Elektor Labs gepresenteerde schakeling is beschermd tegen omkeren van de polariteit, verwarde verbindingen, ontijdige resets en storingen.

Software
De goed gedocumenteerde bibliotheek MD_ MAX 72xx herkent verschillende soorten LED-arrays die worden bestuurd door de MAX7219. Het is daarmee ook mogelijk om de oriëntatie van de weergegeven tekst te veranderen.
Er zijn veel varianten beschikbaar. De sketch is rijkelijk voorzien van commentaar in het Engels.