Seismograaf voor Raspberry Pi

28 juli 2016, 09:00
Seismograaf voor Raspberry Pi
Seismograaf voor Raspberry Pi
De Raspberry Pi wordt voor 1001 verschillende toepassingen gebruikt. Hij kan ook worden ingezet als seismograaf met behulp van een zogenaamde geofoon en een speciale sensor-print, de Raspberry Shake. Dit Kickstarter-project loopt voorspoedig en heeft al het vijfvoudige van het streefbedrag opgeleverd.

Veel mensen zijn geïnteresseerd in het gedrag van de aardkorst. Gelukkig komen er in onze omgeving geen serieuze aadbevingen voor, maar ondanks die constatering zijn er toch veel mensen geïnteresseerd in het volgen van (kleine) trillingen in hun omgeving. Maker/elektronicus Angel Rodrigues heeft al heel lang een passie voor seismografen en hij heeft voor de Raspberry Pi 3 een opsteekprintje ontwikkeld dat een 18-bits digitizer bevat die met 50 samples per seconde laagfrequente signalen tussen 05, en 15 Hz digitaliseert, waarna deze gegevens door de Raspberry Pi verder worden verwerkt om op een monitor of smartphone te worden getoond.

Het Raspberry Shake systeem maakt gebruik van een kant-en-klare geofoon voor het detecteren van trillingen. Deze bestaat uit een metalen busje waarin een spoel en een magneet zijn gemonteerd. Het Raspberry Shake board is al verkrijgbaar voor $49, voor $99 krijgt u het board met een geofoon en voor niet-technici is er voor $269 een compleet opgebouwd systeem met waterpas en instelpootjes beschikbaar.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items