Sensorloze positionering van magneetlagers

23 maart 2015, 23:00
Sensorloze positionering van magneetlagers
Sensorloze positionering van magneetlagers

Een zwevende rotor in een elektromotor spaart energie. Om het magneetlager van zo’n rotor op zijn plaats te houden zijn gecompliceerde sensorsystemen nodig. Onderzoekers van de Technische Universiteit in Wenen hebben nu een systeem uitgevonden dat de rotor zonder deze extra sensors op zijn plaats houdt.  

Mageneetlagers
Foto: Copyright TU Wien

Er bestaan veel draaiende systemen waarbij een zwevend lager van groot belang is. Zo zijn vliegwielen voor energie-opslag alleen goed bruikbaar als de wrijvingsverliezen minimaal zijn. Ook vacuümpompen en motoren met een zeer hoog toerental kunnen alleen efficiënt werken als er zwevende lagers worden toegepast. Het probleem is hierbij dat de positie van de rotor elektronisch moet worden gefixeerd, anders zal deze al snel in een bepaalde richting bewegen en crashen. Het sensorsysteem dat voor de positionering zorgt is echter duur en gecompliceerd. De onderzoekers hebben nu bedacht dat de elektromagneten die het lager positioneren ook als sensor kunnen worden gebruikt. De stroom die door deze magneten loopt is namelijk afhankelijk van de positie van het lager. Er is een wiskundig model gemaakt waarmee de positie van de rotor exact uit de stroom kan worden berekend.

De onderzoekers presenteren een werkend prototype van hun magneetlager tijdens de Hannover Messe die van 13 tot 17 april 2015 wordt gehouden.
 

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items