Slimme luidsprekers – maar mensen luisteren mee

13 april 2019, 09:36
Big Sister is watching you? (Foto: Getty Images)
Big Sister is watching you? (Foto: Getty Images)
Toen George Orwell in 1948/1949 zijn toekomst-nachtmerrie “1984” schreef, bestonden ze nog niet: Alexa en co., de zogenaamd slimme luidsprekers van Amazon, Google en Apple. Inmiddels in talloze huishoudens opgesteld, luisteren ze naar het toverwoord om ze te activeren, en reageren dan op gesproken commando’s of vragen met de juiste actie of het juiste antwoord. En dat alles volledig anoniem en gecomputeriseerd, zonder menselijke tussenkomst.

Meeluisteraars

Tenminste – dat werden we verondersteld te geloven. De nieuws-site Bloomberg heeft ontdekt dat de drie aanbieders Amazon, Apple en Google personeel in dienst hebben die stemopnames van gebruikers van slimme luidsprekers en spraakgestuurde apps beluisteren. De bedrijven stellen dat dit slechts af en toe gebeurt, en alleen met het doel de spraakherkenning te verbeteren.

De reacties op deze onthulling laten echter vermoeden dat veel gebruikers hiervan niet het geringste idee hadden.

Alexa

Bloomberg-journalisten hebben met diverse medewerkers gesproken die geluidsopnames van slimme Amazon Echo-luidsprekers en de Alexa-service afluisteren. In typische gevallen worden deze opnames uitgeschreven om de spraakherkenning van Amazon-systemen te verbeteren. De betreffende opnames zijn gekoppeld aan een klantnummer, de voornaam van de gebruiker en het serienummer van het betreffende Echo-apparaat. Enkele medewerkers vertelden Bloomberg echter dat ze ‘amusante’ clips onderling uitwisselden in een interne chatroom.

Aanranding

De medewerkers verklaarden echter ook verontrustende clips te beluisteren – zoals een potentiële aanranding. Collega’s zeiden daarover echter dat het niet de taak van Amazon is om in zulke gevallen tussenbeide te komen.

Instellingen

Bij Amazon is het niet mogelijk het maken van opnames of het beluisteren daarvan door medewerkers tegen te gaan, maar het is wel mogelijk aan te geven dat opnames niet mogen worden gebruikt voor ‘de ontwikkeling van nieuwe features’. Men kan eerdere opnames beluisteren en wissen.

Apple stelt dat opnames van Apple Siri aan een willekeurig ID-nummer zijn gekoppeld en niet naar de gebruiker kunnen worden teruggevolgd. De opnames worden na een half jaar gewist. Het beluisteren en wissen van ‘eigen’ opnames is bij Apple echter niet mogelijk.

Bij Google kunnen opnames worden beluisterd en gewist op de Mijn Activiteiten-pagina. Het is ook mogelijk het opnemen van spraak en audio helemaal uit te schakelen.

Conclusie

Zelfs wie het boek van Orwell niet heeft gelezen, kent de uitdrukking ‘Big Brother is watching you’. Die voorspelling is tenminste gedeeltelijk bewaarheid: Alexa en co. als ‘Big Sister’ houden ons in de gaten... Zelfs wanneer dit alleen maar gebeurt om de techniek te verbeteren, is het een onaangename gedachte.

Bron: BBC
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items