Het Indiase bedrijf Ringing Bells introduceerde onlangs de Android-smartphone Freedom 251. Dit is op zich geen nieuws, de prijs echter wel: Ze bieden deze namelijk aan voor 251 Rupee = 3,35 Euro! Niet alleen de potentiële klanten, maar ook de concurrentie en zelfs politici twijfelen aan de betrouwbaarheid van het bedrijf. Het Indiase Ministerie voor Elektronica en Informatietechnologie is een onderzoek begonnen. 

Sinds vorige week kan men de Freedom 251 vooruitbestellen. Als dat serieus zou zijn, dan was dat een zegen voor de Indiase economie en voor de bevolking. Maar ondanks dat er al 70 miljoen bestellingen zijn aangenomen en men hiermee inmiddels is gestopt, blijven er twijfels bestaan. De in de ICA (Indian Cellular Association) verenigde smartphone-concurrentie vermoedt dat er bedrog in het spel is, want alleen de materiaalkosten zouden al minimaal 2.300 Rupee (€ 30,50) bedragen. Maar Ringing Bells beweert dat er per verkocht apparaat zelfs 31 Rupee (€ 0,41) winst wordt gemaakt.  

Men vermoedt dat er een een sneeuwbal-systeem in het spel is, waarbij de betalingen van de nu geplaatste orders een kleiner aantal smartphones financieren, wat bij de levering ervan de vraag nog zal doen toenemen. De eigenlijk onmogelijke levering van zulke grote hoeveelheden tegen deze spotprijs zou echter al snel de ondergang van het bedrijf betekenen, waarbij de organisatoren zich dan met aanzienlijke bedragen uit de voeten zouden kunnen maken. Daarom bemoeit het  Indiase ministerie zich nu officieel met deze zaak. 

Voor 251 Rupee wordt een 4-inch Android-smartphone met twee camera’s (3,2 en 0,3 megapixels) aangeboden. De 1,3-GHz-quadcore-SoC beschikt over 1 GB RAM en 8 GB uitbreidbaar flashgeheugen. Naar het schijnt zou Android Lollipop 5.1 zijn geïnstalleerd.
Sprookje of werkelijkheid? We zullen het zien….